ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Ο Ντράγκι και το... «σέξι» πάγωμα των επιτοκίων

09:52 - 05 Ιουλ 2013 | Ειδήσεις
FT: Ο Ντράγκι και το... «σέξι» πάγωμα των επιτοκίων
Αναλύοντας τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, οι Financial Times εστιάζουν σε 5 συμπεράσματα για τον πρόεδρο της, Μάριο Ντράγκι.

1) Η «καθοδήγηση στο μέλλον» είναι παρούσα. 

 

Τακτική την οποία εγκαινίασε η αμερικανική η Federal Reserve, και προβλέπει να ανακοινώνεις εκ των προτέρων κάτι που σκοπεύεις να κάνεις. Πάντως, πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή στην ΕΚΤ, που μέχρι χθες έμενε κολλημένη στο αξίωμα ότι δεν πρέπει να «δεσμεύεται» για τα επιτόκια. Ευφυώς, βεβαίως, ο κ. Draghi εισήγαγε μια καινοτομία στην «οδηγία», διατηρώντας τις συνθήκες αρκετά ασαφείς, ώστε να μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση, όταν το θελήσει. 
«Το διοικητικό συμβούλιο προβλέπει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο», δήλωσε ο κ. Draghi, χωρίς να διευκρινίσει το εύρος της χρονικής περιόδου. 


2) Οι 50 μονάδες βάσης δεν αποτελούν το κατώτερο όριο των επιτοκίων. 

 

Ο κ. Draghi πέταξε πολλά νέα υπονοούμενα ότι η τράπεζα θα μπορούσε, αν το ήθελε, να υιοθετήσει αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε μηδενικά επίπεδα,και να στρείλει ακόμη χαμηλότερα το επιτόκιο repo, που είναι σήμερα 0,5%.


3) Ο κ. Draghi αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ αντιδρά στα υπονοούμενα της Fed για περιορισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων, τα οποία προκάλεσαν ρίγη στις αγορές παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, αναφέρθηκε με σαφήνεια στην πρόσφατη δυσχέρεια στις παγκόσμιες νομισματικές και χρηματοπιστωτικές αγορές ως παράγοντα που θα μπορούσε «να επηρεάσει αρνητικά» τις οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη.


4) Η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος όσον αφορά το ξεκαθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών. 

 

Όπως δήλωσε ο Draghi, είναι σημαντικό να εντοπιστούν ορθώς τα τραπεζικά «αναχώματα» πριν πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του 2013, η επιθεώρηση της ποιότητας των τραπεζικών ενεργητικών και σχολίασε ότι πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έχει αυτό υπόψη της.


5) Κάνε μια ερώτηση πολλές φορές και ίσως πάρεις απάντηση.

 

Το τελευταίο συμπέρασμα της βρετανικής εφημερίδας, αναφέρεται σε δημοσιογράφο ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου και υπέβαλε ερώτημα σχετικά με την κοινοποίηση των νομικών εγγράφων που σχετίζονται με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (OMT),το οποίο έχει επαναλάβει και σε προηγούμενες συνεντεύξεις τύπου. Χθες, ο  Draghi επιτέλους έδωσε μια απάντηση. Οι  νομικές τεκμηριώσεις θα κοινοποιηθούν εάν και εφόσον μια χώρα ζητήσει βοήθεια από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Στην συνέχεια ωστόσο πρόσθεσε τη λέξη «πιθανόν». Και παρατήρησε  χαρακτηριστικά: «Καταφέρνετε πολύ καλά να μετατρέπετε μια βαρετή ερώτηση σε σέξι!» Ένα σχόλιο που θα μπορούσε να αφορά και την ίδια τη νέα πρακτική καθοδήγησης της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να ακούγεται πολύ σέξι αλλά στην πραγματικότητα είναι εντελώς κοινότυπη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.