ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Αναβάθμιση της Κύπρου σε CCC

23:11 - 05 Ιουλ 2013 | Ειδήσεις
Fitch: Αναβάθμιση της Κύπρου σε CCC
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδέχεται εκ νέου κυπριακά κρατικά αξιόγραφα ως εγγυήσεις για να χορηγεί ρευστότητα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέχεται εκ νέου τα κυπριακά κρατικά αξιόγραφα ως εγγυήσεις για να προβαίνει σε αναχρηματοδοτήσεις, μετά την αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, αίροντας την αναστολή που είχε αποφασίσει προσωρινά.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε υπόψη του την αναβάθμιση της αξιολόγησης [του αξιόχρεου] της Δημοκρατίας της Κύπρου μετά την επιτυχή ολοκλήρωση, την 1η Ιουλίου 2013 των συναλλαγών που είχε προηγουμένως ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.

«Υπό το φως των μεταβολών της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα αξιόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται καθ' ολοκληρίαν η Δημοκρατία της Κύπρου θα συνιστούν εκ νέου αποδεκτές εγγυήσεις για τις αγοραπωλησίες στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος [που εντάσσονται στην άσκηση] νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η ΕΚΤ.

«Η απόφαση αυτή ισχύει για όλα τα υφιστάμενα και νέα αξιόγραφα και θα τεθεί σε ισχύ την 5η Ιουλίου 2013 με σχετική νομική πράξη, η οποία θα καθορίζει επίσης τις απομειώσεις της ονομαστικής αξίας οι οποίες είναι εφαρμοστέες στους πόρους αυτούς», διευκρίνισε η ΕΚΤ.

Ο S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου σε CCC+, από τη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας στην οποία την είχε τοποθετήσει προηγουμένως, μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής αξιόγραφων που ο οίκος αξιολόγησης θεώρησε ότι ήταν αναγκαστική.

cyprus eu690

Η ΕΚΤ είχε προσωρινά πάψει να δέχεται το κρατικό χρέος της Κύπρου ως εγγύηση για να προχωρά σε χρηματοδοτικές πράξεις μετά την ανακοίνωση του S&P ότι τοποθετούσε την Κύπρο στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας μετά την εξαγγελία της ανταλλαγής των ομολόγων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.