ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολύνεκρη διαμαρτυρία υπέρ του Μόρσι

10:37 - 08 Ιουλ 2013 | Ειδήσεις
Η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας να διαλύσουν δια της βίας συγκέντρωση υποστηρικτών του αποπεμφθέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί άνθρωποι.

Σύμφωνα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, τουλάχιστον 34 υποστηρικτές της σκοτώθηκαν, ενώ ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για 15 - 20 νεκρούς.

"Είδα με τα ίδια μου τα μάτια να ανοίγουν εναντίον του κόσμου", δήλωσε ένας μεταξύ αυτών και τόνισε ότι οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν κατόπιν πολλούς διαδηλωτές. Άλλος διαδηλωτής είπε ότι οι δυνάμεις της τάξης πυροβολούσαν στον αέρα με πραγματικές σφαίρες και έριξαν πολλά δακρυγόνα.

"Υπάρχουν τραυματίες αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό. Θέλουν να διώξουν τους διαδηλωτές" που δήλωσαν την Κυριακή ότι θα συνέχιζαν την καθιστική τους διαμαρτυρία επ' αόριστον, πρόσθεσε.

 

Ο αιγυπτιακός στρατός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η διαμαρτυρία δεν ήταν ειρηνική και ότι "ομάδα τρομοκρατών" αποπειράθηκε να επιτεθεί τα ξημερώματα σε βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο Μόρσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αξιωματικός και να τραυματιστούν άλλοι 40. Να σημειωθεί ότι η στρατιωτική αστυνομία εμποδίζει την πρόσβαση των δημοσιογράφων στον τόπο του συμβάντος.

Την Παρασκευή, στο ίδιο σημείο τέσσερις ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών με τον στρατό. Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο Μόρσι, πραγματοποιούν μαζικές κινητοποιήσεις τις τελευταίες τουλάχιστον δέκα ημέρες σε διάφορα σημεία του Καΐρου για να προασπίσουν τη "νομιμότητα" του πρώην αρχηγού του κράτους, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στην ιστορία της χώρας.

Supporters of deposed Egyptian President Mohamed Mursi shout slogans during a protest near Cairo University in Cairo July 6, 2013. REUTERS-Suhaib Salem

 

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο στρατός απομάκρυνε από την προεδρία τον Μόρσι έπειτα από τις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αίγυπτο. Μετά οι δυνάμεις της τάξης άρχισαν μεγάλη επιχείρηση συλλήψεων στελεχών της ισχυρής αδελφότητας φυλακίζοντας πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.