ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τροχιά εμφυλίου η Αίγυπτος

10:30 - 09 Ιουλ 2013 | Ειδήσεις
Την ώρα που η σφαγή 51 οπαδών του Μόρσι έχει πυροδοτήσει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Αίγυπτο, η νέα ηγεσία της χώρας παρουσίασε χρονοδιάγραμμα για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές με στόχο την εκτόνωση της έντασης -και να επαναφέρει στις πολιτικές διαβουλεύσεις το κόμμα αλ Νουρ ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν πλέον ανοικτά σε εξέγερση και διοργανώνουν νέες διαδηλώσεις την Τρίτη.

Σε διάταγμα του Αντλί Μανσούρ, μεταβατικού προέδρου μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, προβλέπεται το στήσιμο κάλπης για τη νέα Βουλή σε περίπου έξι μήνες, αφού έχουν πρώτα εγκριθεί οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα (η ισχύς του οποίου έχει ανασταλεί). Μετά τη σύγκληση της νέας Βουλής, θα γίνουν προεδρικές εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, με δημοψήφισμα, ορίστηκε στους τεσσερισήμισι μήνες· το Σύνταγμα είχε στην ουσία ούτως ή άλλως περιορισμένη αποδοχή στον αιγυπτιακό λαό, έχοντας στην πράξη καταρτιστεί μόνο από τους ισλαμιστές κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στη σύγκρουση μεταξύ της κοσμικής αντιπολίτευσης και του Μόρσι.

Κάλεσμα για «Ιερό Πόλεμο»

Το ισλαμικό κόμμα αλ Νουρ, ο ρόλος του οποίου θα είναι κεντρικός για την όποια συμφιλίωση, επιφυλάχθηκε για το διάταγμα που θέτει το χρονοδιάγραμμα.Το κόμμα είχε ταχθεί αρχικά υπέρ της ανατροπής του Μόρσι, άλλαξε όμως στρατηγική μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου τορπιλίζοντας τον διορισμό του Ελ Μπάραντεϊ στην πρωθυπουργία -καθώς βλέπει τη σύγκρουση ως κίνδυνο για την πολιτική του επιβίωση.

http://live.nooz.gr/image.ashx?fid=647968

Σε νέες κινητοποιήσεις καλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι ισλαμιστές σύμμαχοί της κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις την Τρίτη, «Σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος το οποίο ακολούθησαν κατασταλτικές ενέργειες, που αποκορυφώθηκαν από τη σφαγή που διέπραξε η Ρεπουμπλικανική Φρουρά τα ξημερώματα, καλούμε όλους τους πολίτες και τον τιμημένο λαό [της Αιγύπτου] να διαδηλώσει την Τρίτη σε όλη την Αίγυπτο», ανέφερε ο Χάτεμ Αζάμ, εκπρόσωπος μιας συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Αντίδραση Λευκού Οίκου

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανέφερε τη Δευτέρα ότι δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η αμερικανική κυβέρνηση να μεταβάλει άμεσα το πρόγραμμα της βοήθειας που χορηγεί στην Αίγυπτο. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον μας να λάβουμε μια βιαστική απόφαση», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, προσθέτοντας ότι «εξετάζεται» ακόμη το εάν η ανατροπή από το στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι αποτέλεσε πραξικόπημα. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε ακόμη όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο σε «αυτοσυγκράτηση» και να «αποφύγουν να προβαίνουν σε προκλήσεις».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:51 - 09 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.