ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπάνα» για την Ιταλία από τον S&P

20:33 - 09 Ιουλ 2013 | Ειδήσεις
«Καμπάνα» για την Ιταλία από τον S&P
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας κατά μία μονάδα σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ+» που ήταν προηγουμένως.

Στην αξιολόγηση του S&P το outlook για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι αρνητικό.

 

Όπως αναφέρει ο οίκος σε ανάλυση του,  η υποβάθμιση της Ιταλίας αντανακλά την περαιτέρω επιδείνωση της ιταλικής οικονομίας.
Η ιταλική παραγωγή για το α’ 3μηνο του 2013 κατέγραψε «βουτιά» 8% εν συγκρίσει με το α’ 3μηνο του 2007. 


Παράλληλα, παρατήρησε ο οίκος, οι εκτιμήσεις για την ύφεση το 2013 αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, σε 1,9% από 1,4% προηγουμένως.


Επίσης, ο οίκος S&P εκτίμησε πως το 2013 το κατά κεφαλήν εισόδημα θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 2007, δηλαδή στα 25.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά το χρέος εκτίμησε πως θα εκτιναχθεί στο 129% του ΑΕΠ.

 

Ιταλική αντίδραση

«Η σημερινή επιλογή του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει ξεπεραστεί από τα νέα δεδομένα», είπαν πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

«Η υποβάθμιση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης Λέτα και βασίζεται μόνο σε στοιχεία του παρελθόντος», είπαν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αυτές.

Αύριο το πρωί ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι, σε νέα σύσκεψη με τους εταίρους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα (Δημοκρατικό Κόμμα, Λαός της Ελευθερίας, Επιλογή Πολιτών) θα προσπαθήσει να βρει μια λύση στο θέμα του φόρου ιδιοκατοίκησης.

Πρόκειται να αποφασιστεί η ολική του κατάργηση, ή η υιοθέτηση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα μπορούσε να εστιασθεί στην υιοθέτηση ενός αφορολόγητου ορίου, ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε πρόσφατα την διατήρηση του συγκεκριμένου φόρου, υπενθυμίζοντας ότι «έχει επιβληθεί και στις υπόλοιπες χώρες και εγγυάται την εφαρμογή της αρχή της ίσης κατανομής των φορολογικών βαρών».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:12 - 09 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.