ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντάισελμπλουμ: Θα βοηθήσουμε περαιτέρω την Ελλάδα

09:03 - 11 Ιουλ 2013 | Ειδήσεις
Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει «περαιτέρω» την Ελλάδα και πρόκειται να αποφασίσει το πώς την άνοιξη του 2014, πριν εκπνεύσει τυπικά η ισχύς του προγράμματος χρηματοοικονομικής στήριξης της Αθήνας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η ελληνική περίπτωση είναι πολύ δύσκολη, θα χρειαστεί χρόνος», εξήγησε στην εφημερίδα Le Figaro. «Το πρόγραμμα εξυγίανσης σταδιακά παίρνει τον δρόμο του και το Eurogroup προβλέπει ότι θα εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων σύντομα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Το πρόγραμμα στήριξης της Αθήνας τυπικά ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014. Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο, η Ελλάδα θεωρητικά δεν θα τελεί πλέον υπό καθεστώς χρηματοοικονομικής ενίσχυσης από τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά είναι πιθανό να μην μπορεί ακόμη να δανείζεται από τις αγορές, με δεδομένο το πάντα τεράστιο χρέος της και τα ακόμη ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια. «Θα αποφασίσουμε τον Απρίλιο ποια συνέχεια θα δώσουμε.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε περαιτέρω την Ελλάδα», είπε, υποσχόμενος ότι η ευρωζώνη μελετά τα «αναγκαία μέτρα».

Νέο "όχι" στο "κούρεμα"

 

Ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ απέρριψε, ως μια λύση που «μοιάζει απατηλά ελκυστική» το ενδεχόμενο μιας νέας απομείωσης της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, το οποίο πλέον διακρατούν κατά το μεγαλύτερό του μέρος τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ.

«Η Αθήνα πρέπει να επιστρέψει μια μέρα στις αγορές και οι επενδυτές θα το σκεφτούν δύο φορές σε περίπτωση νέου κουρέματος», ενώ οι χώρες που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα πρέπει να τα δουν να τους «επιστρέφονται», επέμεινε. Στην ίδια συνέντευξη ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα είναι δυνατή σε περίπου ένα χρόνο, «στα τέλη του καλοκαιριού του 2014», ενώ αυτή αποκλείεται να έχει «αναδρομική ισχύ».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.