ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ-Σόιμπλε: "Nein" σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

11:05 - 12 Ιουλ 2013 | Ειδήσεις
«Δεν βλέπει» νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία τονίζει ότι το Βερολίνο στηρίζει, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, την Ελλάδα.

Χαρακτηρίζει δε τις μεταρρυθμίσεις δύσκολες, αλλά αναπόφευκτες. Σε συνέντευξή της στις εφημερίδες «Maerkische Oderzeitung» και στην «Suedwest Presse», η κ. Μέρκελ ερωτάται εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο «κούρεμα» του χρέους της, για να απαντήσει: «Δεν το βλέπω. Στηρίζουμε την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και με δικές μας, γερμανικές, πρωτοβουλίες και συνοδεύουμε τη δύσκολη διαδικασία ανοικοδόμησης της Ελλάδας».

Επισημαίνει ακόμα ότι η υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η οποία δημιουργήθηκε λόγω λανθασμένης συμπεριφοράς πολλών χρόνων, είναι μία διαρκούσα διαδικασία βήμα προς βήμα και αναφέρει ότι «έχουμε καλύψει ήδη ένα σημαντικό κομμάτι και έχουμε καταφέρει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο ευρώ».

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «οι χώρες με χαμηλή ανταγωνιστικότητα πρέπει να περάσουν ένα δύσκολο διάστημα με τις αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές προσαρμογές» και αναγνωρίζει ότι αυτό συνεπάγεται δυσάρεστες συνέπειες και για τους Γερμανούς εξαγωγείς.

Σόιμπλε: Από το 2020 η Αθήνα θα εξυπηρετεί το χρέος με δικές της δυνάμεις

 

Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναφέρει, σε συνέντευξή του στη Bild, ότι «η απομείωση του χρέους ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση».

«Όποιος το αμφισβητεί αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει. Κανένας επενδυτής δεν θα επένδυε σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα», προειδοποιεί, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την επόμενη χρονιά το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας.

Ο κ. Σόιμπλε διευκρινίζει ακόμη ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε το αργότερο το 2020 να μπορεί η Αθήνα να εξυπηρετήσει με τις δικές της δυνάμεις το χρέος της. «Μέχρι τότε θα πρέπει η κυβέρνηση στην Αθήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Κανείς άλλος δεν μπορεί να επωμισθεί τις ελληνικές υποχρεώσεις. Γνωρίζω πόσο σκληρό είναι αυτό για τους ανθρώπους».

Ερωτηθείς τέλος εάν εγγυάται στους γερμανούς ψηφοφόρους ότι δεν θα χαθούν χρήματα των γερμανών φορολογουμένων για την Ελλάδα, απαντά: «Εγγυώμαι ότι θα κάνω τα πάντα προκειμένου το πρόγραμμα (για την Ελλάδα) να έχει επιτυχία.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.