ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιαπωνία: Ισχυροποίηση Άμπε μετά την νίκη στις εκλογές της Γερουσίας

09:44 - 22 Ιουλ 2013 | Ειδήσεις
Ιαπωνία: Ισχυροποίηση Άμπε μετά την νίκη στις εκλογές της Γερουσίας
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δηλώνει ότι η νίκη του στις εκλογές για την Γερουσία, που έγιναν χθες Κυριακή, θα τον βοηθήσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, τερματίζοντας την πολιτική αστάθεια.

Τα exit polls δίνουν καθαρή νίκη στον κυβερνητικό συνασπισμό  του Άμπε,  καθώς κερδίζει τουλάχιστον τις 76 από τις 121 έδρες της Γερουσίας, που διεκδικήθηκαν στις εκλογές αυτές.

 

Τα επίσημα αποτελέσματα θα βγουν σήμερα, αλλά τα exit polls δείχνουν ότι το φιλελεύθερο κόμμα του Άμπε και ο εταίρος του στην κυβέρνηση Νέο Κομέιτο θα ελέγχουν πλέον, μετά κι από αυτά τα αποτελέσματα, τις 135 από τις 242 θέσεις της Άνω Βουλής (Γερουσίας), με αποτέλεσμα να έχουν άνετη πλειοψηφία.

 

«Η κατάσταση του “κουτσού” κοινοβουλίου καταργήθηκε», δήλωσε  ο Άμπε, υπογραμμίζοντας ότι πλέον ελέγχει και την Άνω (Γερουσία) και την Κάτω Βουλή, γεγονός που του δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών στην εφαρμογή της πολιτικής του.

 

«Ευχαριστώ τους εκλογείς. Θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε γρήγορα αυτό που πρέπει να γίνει», δήλωσε στην τηλεόραση ο Άμπε.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Άμπε εξελέγη πρωθυπουργός στην Ιαπωνία, υποσχόμενος μια πολιτική τόνωσης της ανάπτυξης, ανάλογης με αυτήν που εφαρμόζει στην Αμερική ο Ομπάμα (και δεν εφαρμόζει η Ευρωζώνη).  Ενδεικτικό της δημοφιλίας που απολαμβάνει η  κυβέρνηση Άμπε είναι το γεγονός ότι την στηρίζει το 60% του εκλογικού σώματος στην Ιαπωνία. Η κοινή γνώμη στηρίζει την οικονομική αναδιάρθρωση που ετοιμάζει ο κ. Άμπε, η οποία ονομάζεται και “Abenomics”.

 

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, η οικονομία έχει γνωρίσει ανάπτυξη 4% και το χρηματιστήριο ανέβηκε πάνω από 40%. Τα πρώτα του δύο μέτρα ήταν να γίνει μια τόνωση ρευστότητας της αγοράς από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και μια ισχυρή αύξηση των χρημάτων που ξοδεύει το κράτος.

 

Τώρα όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την δύσκολη πρόκληση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Μια από τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρει είναι η αύξηση φόρων στις πωλήσεις τον επόμενο Απρίλιο από το 5% στο 8% για την μείωση του δημόσιου χρέους της Ιαπωνίας. Επίσης, ο κ. Άμπε σκέφτεται να μειώσει τον εταιρικό φόρο από το 36% που είναι σήμερα, αλλά και να σπάσει τα μονοπώλια στην βιομηχανία ενέργειας.

 

Παράλληλα, έχει στο μυαλό του και πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως το να ξαναθέσει σε λειτουργία  πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας, κάτι που μετά το δυστύχημα στην Φουκουσίμα βρίσκει πολλούς πολίτες της Ιαπωνίας ενάντιους. Επίσης, μακροπρόθεσμα επιδιώκει να υιοθετήσει διπλωματικές σκοποθεσίες πιο εθνικιστικού χαρακτήρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που ίσως προκαλέσουν εντάσεις με τους γείτονες και ιδίως την Κίνα.

 

Μάλιστα, ο κ. Άμπε σκέφτεται την αναθεώρηση του ειρηνικού καθεστώτος στην Ιαπωνία,  που απαγορεύσει την χρήση ενόπλων ιαπωνικών δυνάμεων σε διεθνείς συγκρούσεις με εξαίρεση αν αυτό γίνεται για την προστασία της χώρας.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.