ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήθηκαν οι απάτες σε βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού το 2012

00:02 - 25 Ιουλ 2013 | Ειδήσεις
Αυξήθηκαν οι απάτες σε βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού το 2012
Οι απάτες σε βάρος του κοινοτικού προϋπολογισμού σημείωσαν μικρή αύξηση το 2012, σε σύγκριση με το 2011, όπως επισημαίνει η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, την οποία παρουσίασε την Τετάρτη.

Από την πλευρά των δαπανών, συνολικό ποσό ύψους 315 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ ή το 0,25% των δαπανών του προϋπολογισμού αποτέλεσε αντικείμενο απάτης, σε σύγκριση με 295 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δύο υποθέσεις απάτης που αφορούν μεγάλα ποσά από τα προενταξιακά ταμεία.

Από την πλευρά των εσόδων του προϋπολογισμού, οι εικαζόμενες ή διαπιστωμένες περιπτώσεις απάτης ανήλθαν σε 77,6 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,42% του συνόλου των παραδοσιακών ιδίων πόρων που εισπράχθηκαν το 2012.

Το αντίστοιχο ποσό πέρυσι ήταν 109 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση εξετάζονται επίσης τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη-μέλη το 2012 για την προστασία και την προάσπιση του προϋπολογισμού της ΕΕ, και αναγνωρίζεται ότι έχει πραγματοποιηθεί ικανοποιητική πρόοδο σε ορισμένους τομείς.

Ωστόσο, η Κομισιόν υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω εναρμόνισης και ενίσχυσης των στρατηγικών που ακολουθούν τα κράτη-μέλη, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η απάτη θα καταπολεμάται με τον ίδιο τρόπο σε όλη την ΕΕ.

Επίσης, διατυπώνονται ορισμένες συστάσεις προς τα κράτη μέλη με στόχο τη βελτίωση της πρόληψης και του εντοπισμού περιπτώσεων απάτης.

Ο Άλγκιρντας Σεμέτα, αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Φορολογίας, Τελωνείων, Στατιστικών, Εσωτερικού Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης, δήλωσε:

«Η Επιτροπή ενισχύει την καταπολέμηση της απάτης στην ΕΕ. Οι προτάσεις που υποβάλαμε πέρυσι -μεταξύ άλλων για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας- μπορεί να επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στους απατεώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τώρα είναι η σειρά των κρατών μελών να δείξουν ότι δεσμεύονται στον αγώνα κατά της απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ».

EU-summit490

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «προτρέπω τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε εθνικό επίπεδο και να υποστηρίξουν τα νέα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ. Κάθε λεπτό του ευρώ που ανακτάται από τους απατεώνες είναι χρήμα που μπορεί να δαπανηθεί για το κοινό».

Σημειώνεται πως με βάση την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η Κομισιόν καταρτίζει κάθε χρόνο μια έκθεση για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, στην οποία εκθέτει τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της απάτης σε βάρος κοινοτικών κονδυλίων.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν, «με τη λεπτομερή καταγραφή του επιπέδου των εικαζόμενων και των βεβαιωμένων περιπτώσεων απάτης που κοινοποιούνται από τα κράτη μέλη και αφορούν όλο το φάσμα του προϋπολογισμού της ΕΕ (δηλαδή τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες), η έκθεση βοηθά να εκτιμηθούν οι τομείς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, γεγονός που στη συνέχεια συμβάλλει στη στοχοθέτηση δράσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Τελευταία τροποποίηση στις 21:01 - 24 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.