ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολύνεκρος εκτροχιασμός τραίνου στην Ισπανία (upd)

23:28 - 24 Ιουλ 2013 | Ειδήσεις
Πολύνεκρος εκτροχιασμός τραίνου στην Ισπανία (upd)
Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες από εκτροχιασμό συρμού μεγάλης ταχύτητας στη Γαλικία.

Τους τουλάχιστον 77 νεκρούς φτάνει ο τραγικός απολογισμός από τον εκτροχιασμό τρένου στη βορειοδυτική Ισπανία, κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Ο αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται σε πάνω από 140, με αρκετούς (μεταξύ 10 και 20) να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν το δυστύχημα στη μεγάλη ταχύτητα με την οποία το τρένο περνούσε από καμπύλη στις γραμμές. 

Όπως αναφέρουν οι ισπανικές εφημερίδες, στο σημείο που έστριβαν οι γραμμές το τρένο θα έπρεπε κανονικά να πηγαίνει με 80 χλμ./ώρα, αλλά κινούνταν με ταχύτητα 180 χλμ./ώρα.

Η ταχεία Alvia, που είχε οκτώ βαγόνια με 247 επιβάτες, ταξίδευε από τη Μαδρίτη στο Φερόλ και εκτροχιάστηκε στις 20:41 το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Σημειώνεται ότι αρκετοί προσκυνητές συρρέουν στην Τετάρτη και Πέμπτη στην πόλη για τη γιορτή του αγίου Ιακώβου (εορτασμοί με παράδοση χιλιετίας). 

Οι αναφορές των επιβατών για τα πρώτα λεπτά μετά τον εκτροχιασμό και οι φωτογραφίες μαρτυρούν χαοτική κατάσταση: Επιβάτες προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν θύματα που είχαν καταπλακωθεί χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι σημείο του δεύτεορυ βαγονιού είχε πιάσει φωτιά.

Οι αρχές θα ανακοινώσουν επίσημα περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις συνθήκες του περιστατικού αφού εξεταστούν τα μαύρα κουτιά του οχήματος. Συγκλίνουσες αναφορές στα ΜΜΕ και στα διεθνή πρακτορεία υποστηρίζουν πάντως πως δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει πως επρόκειτο για σαμποτάζ ή επίθεση.

 

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που κατάγεται μάλιστα από το Σαντιάγο ντε Κομπστέλα, πήγε στην πόλη το πρωί της Πέμπτης. Η πόλη κήρυξε πένθος και όλοι οι εορτασμοί για τον πολιούχο της ακυρώθηκαν.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:15 - 25 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.