ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζονται οι έρευνες για το τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία - Δείτε το video με τη στιγμή του εκτροχιασμού

16:01 - 25 Ιουλ 2013 | Ειδήσεις
Συνεχίζονται οι έρευνες για το τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία - Δείτε το video με τη στιγμή του εκτροχιασμού
Σοκαριστικό βίντεο από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία είδε το φως της δημοσιότητας. Το βίντεο δείχνει το τρένο να εισέρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ένα τμήμα των σιδηροτροχιών και να εκτροχιάζεται, πέφτοντας σε ένα τοιχίο κατά μήκος των γραμμών. Το βίντεο δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα El Pais και δείχνει το τρένο να παίρνει απότομα κλίση.

Εν τω μεταξύ, υπό έρευνα τέθηκε επισήμως ένας από τους δύο μηχανοδηγούς της επιβατικής αμαξοστοιχίας η οποία εκτροχιάστηκε την Τετάρτη στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της βορειοδυτικής Ισπανίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 178.

Η εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γαλικίας, η οποία πραγματοποίησε την ανακοίνωση, δεν είπε εάν ο μηχανοδηγός είναι το μόνο πρόσωπο το οποίο αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στο πλαίσιο της έρευνας για την καταστροφή.

Με διπλάσια ταχύτητα στη στροφή

Ο μηχανοδηγός παραδέχτηκε πως η αμαξοστοιχία έτρεχε με 190 χλμ./ώρα στο σημείο που έστριβαν οι γραμμές, ενώ κανονικά το τρένο θα έπρεπε να κινείται με 80 χλμ./ώρα.

«Ελπίζω να μην υπήρξαν νεκροί διότι θα το φέρω πάντοτε στη συνείδησή μου» δήλωσε από τον θάλαμο των μηχανοδηγών ο ένας από αυτούς κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του, μέσω ασυρμάτου, με τον σταθμό, λίγο μετά την καταστροφή, το μέγεθος της οποίας αγνοούσε ακόμη.

Η αμαξοστοιχία είχε δύο μηχανοδηγούς, εκ των οποίων ο ένας έχει τραυματιστεί και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Μετά το δυστύχημα, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κήρυξε εθνικό πένθος. Οι εορτασμοί για τον πολιούχο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα ακυρώθηκαν.

train spain1

«Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα» είπε ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή. «Σήμερα ζήσαμε ένα τρομερό, δραματικό ατύχημα και φοβάμαι ότι θα το θυμόμαστε πολύ καιρό» πρόσθεσε.

Ο Μ.Ραχόι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες για το συμβάν: μία δικαστική και μία από την ερευνητική επιτροπή για σιδηροδρομικά δυστυχήματα του υπουργείου Δημοσίων Έργων.

Το μαύρο κουτί του τρένου βρίσκεται στη διάθεση του δικαστή που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της εταιρείας Renfe, Χούλιο Γκόμεζ Πόμαρ, δήλωσε ότι το τρένο δεν αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα.

«Η αμαξοστοιχία είχε περάσει από έλεγχο εκείνο το πρωί. Αυτά τα τρένα ελέγχονται κάθε 7.500 χιλιόμετρα. Η συντήρησή του ήταν άψογη» δήλωσε σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είπε ότι τα μέλη των σωστικών συνεργείων ολοκλήρωσαν τις έρευνες για θύματα στα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Παιδιά και τουρίστες μεταξύ των τραυματιών

Η υπεύθυνη του τομέα της υγείας της τοπικής κυβέρνησης είπε ότι 178 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Από αυτούς, 95 νοσηλεύονται ακόμα, ενώ 36 -ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά- φέρουν σοβαρά τραύματα.

Πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες, ανέφερε η ίδια πηγή. Ανάμεσά τους και ένας πολίτης της Βρετανίας, καθώς και αμερικανοί πολίτες.

Η ταχεία Alvia, που είχε οκτώ βαγόνια με 247 επιβάτες, ταξίδευε από τη Μαδρίτη στο Φερόλ και εκτροχιάστηκε στις 20:41 το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες σιδηροδρομικές τραγωδίες στην Ισπανία. Το 1972 σύγκρουση τρένων στην Ανδαλουσία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άτομα.

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.