ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πράσινο φως» στο deal Κομισιόν - Κίνας για τις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών

17:16 - 02 Αυγ 2013 | Ειδήσεις
«Πράσινο φως» στο deal Κομισιόν - Κίνας για τις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών
Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενέκρινε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Πεκίνο για τις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών από την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή, η συμφωνία για την εισαγωγή κινέζικων ηλιακών συλλεκτών, τίθεται σε ισχύ από την 6η Αυγούστου και η απόφαση ελήφθη από τα κράτη μέλη «σχεδόν ομόφωνα».

 

«Μια μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε» και «κανένα κράτος μέλος δεν έχει καταψηφίσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ.

Η συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στις 27 Ιουλίου από τον ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου ως μία «φιλική λύση» μεταξύ ΕΕ και Κίνας, προβλέπει τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τις εισαγωγές των κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων στην ΕΕ.

 

Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι εμπιστευτικές, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η κατώτατη τιμή πρόκειται να καθοριστεί στα 56 λεπτά του ευρώ ανά βατ.

 

Το ένα τρίτο των κινέζων παραγωγών δεν αποδέχεται τους όρους της συμφωνίας, με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί ως τις 6 Αυγούστου για να αποφύγει τιμωρητικούς δασμούς ύψους 47,6%, και να μπορέσει να ανταγωνιστούν με τους ευρωπαίους παραγωγούς, αλλά και με τους παραγωγούς της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

 

Έως το τέλος του έτους, τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουν για να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.