ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ για Ισπανία: Στο 1,6% η ύφεση για το 2013

17:51 - 02 Αυγ 2013 | Ειδήσεις
ΔΝΤ για Ισπανία: Στο 1,6% η ύφεση για το 2013
H πρόοδος της Ισπανία στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και η διόρθωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών βοηθούν στην σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά απαιτούνται άμεσες δράσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης, επισημαίνει το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεση του για την οικονομία της χώρας.

Το Ταμείο προβλέπει στην αξιολόγηση του μια δύσκολη και αργή ανάκαμψη από τα οχτώ συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης και τονίζει ότι η ανεργία βρίσκεται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. 

 

"Οι προοπτικές είναι δύσκολες και οι κίνδυνοι υψηλοί" προειδοποιεί το ΔΝΤ, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, την πιστωτική ασφυξία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα εξωτερικά ρίσκα που απορρέουν από την καθυστέρηση της τραπεζικής ένωσης και την επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές. 

 

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,6% το 2013 και θα παραμείνει στάσιμη το 2014.

 

Ωστόσο με βάση το χειρότερο σενάριο, κατά το οποίο η ισπανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υιοθετήσει σκληρότερα μέτρα λιτότητας, η ανάπτυξη μπορεί να μην εμφανιστεί μέχρι το 2017 και η ανεργία να παραμείνει πάνω από το 27%.

 

Το Ταμείο προσθέτει ότι πρέπει να αναληφθούν περισσότερες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διευκολυνθεί η διαδικασία προσαρμογής της Ισπανίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από ταχύτερη προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης και από μέτρα για την ενίσχυση των πιστώσεων. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.