ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόθεση WikiLeaks: Χιλιάδες υπογραφές για να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης ο Μάνινγκ

18:59 - 12 Αυγ 2013 | Ειδήσεις
Υπόθεση WikiLeaks: Χιλιάδες υπογραφές για να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης ο Μάνινγκ
Υποστηρικτές του Μπράντλι Μάνινγκ, του Αμερικανού στρατιώτη που κρίθηκε ένοχος για την διαρροή στο WikiLeaks απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, κατέθεσαν στο Ινστιτούτο Νόμπελ του Όσλο αίτηση για να του απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το βραβείο αυτό θα επιτρέψει επίσης «να διαλυθεί το σύννεφο» που «πλανάται πάνω από την νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ» μετά την απονομή του βραβείου αυτού στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ενώ είχε μόλις αναλάβει καθήκοντα και είχε μόλις αποφασίσει να εντατικοποιηθούν οι επιχειρήσεις στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

«Κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση αυτού που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ χαρακτήριζε 'παραφροσύνη του μιλιταρισμού' από τον Μπράντλι Μάνινγκ», διευκρινίζεται σε αυτήν την αίτηση, η οποία φέρει περισσότερες από 103.000 υπογραφές.

«Και σήμερα καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στην φυλακή και να αντιμετωπίζει τις ακατάπαυστες δικαστικές διώξεις της αμερικανικής κυβέρνησης, κανένας δεν έχει τόση ανάγκη το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», προστίθεται.

Ο Μάνινγκ, ο οποίος δικάστηκε από στρατοδικείο για την διαρροή περίπου 700.000 διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων όπως και βίντεο στο WikiLeaks, κρίθηκε πρόσφατα ένοχος για 20 κατηγορίες, κυρίως πέντε παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας, για τις οποίες μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 90 χρόνια.

Ωστόσο απαλλάχτηκε από την πιο σοβαρή κατηγορία, την βοήθεια προς τον εχθρό για την οποία θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ισόβια.

Το στρατοδικείο αναμένεται σύντομα να καθορίσει την ποινή του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.