ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πόλεμος» της Αυστραλίας στο τσιγάρο: Τζούρα... και δολάριο το νέο καθεστώς

10:55 - 15 Αυγ 2013 | Ειδήσεις
«Πόλεμος» της Αυστραλίας στο τσιγάρο: Τζούρα... και δολάριο το νέο καθεστώς
Ένα τσιγάρο από την 1η Δεκεμβρίου του 2013, κατά μέσον όρο, θα κοστίζει πάνω από ένα δολάριο στην Αυστραλία.

Και η τιμή ενός πακέτου τσιγάρα θα φτάσει τα 23 δολάρια μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον φόρο τους κατά 12,5%.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το μέτρο αυτό θα εξοικονομήσει περίπου 5.3 δισεκατομμύρια δολάρια στα προσεχή τέσσερα χρόνια και θα καλύψει μέρος του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Ο ομοσπονδιακός θησαυροφύλακας, Κρις Μπόουεν, υπογραμμίζει, όμως, ότι η νέα σημαντική αύξηση του φόρου που θα επιβληθεί στα τσιγάρα δεν έχει ως στόχο μόνο την αύξηση των εσόδων του δημοσίου.

«Παράλληλα», τονίζει ο κ. Μπόουεν, «θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό των καπνιστών. Αυτό είναι καλό για την υγεία των πολιτών και, επιπλέον, θα ανακουφίσει και το δημόσιο σύστημα υγείας αφού το κάπνισμα προκαλεί πολλές ασθένειες και, κυρίως, καρκίνο».
Σύμφωνα με τον κ. Μπόουεν, την τελευταία φορά που αυξήθηκε ο φόρος των τσιγάρων και κατ’ επέκταση η τιμή τους, το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε 11%. Εκτιμάται ότι με τη νέα αύξηση, όπως δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός, 200.000 καπνιστές στην Αυστραλία θα κόψουν το τσιγάρο και στην πλειοψηφία τους θα είναι νέα παιδιά.

Η ομοσπονδιακή αντιπολίτευση έχει διαφορετική άποψη και δεν συμφωνεί με τη νέα αύξηση της τιμής των τσιγάρων.
Σύμφωνα με τον σκιώδη Θησαυροφύλακα, Τζο Χόκι, η αύξηση αυτή το μόνο που θα πετύχει είναι να αυξήσει ακόμα περισσότερο το κόστος ζωής των χαμηλόμισθων.
«Από το μέτρο αυτό θα κτυπηθούν άγρια οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι καπνιστές» είπε ο κ. Χόκι και απέρριψε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι στόχος είναι η υγεία των πολιτών.

«Είναι ένα φοροεισπρακτικό μέτρο και τίποτα παραπάνω» υποστηρίζει ο κ. Χόκι. 
Εκτιμάται ότι η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων, που σήμερα ανέρχεται στα 18 δολάρια, θα αυξηθεί κατά πέντε δολάρια στην επόμενη τετραετία και θα ανέλθει στα 23 δολάρια το πακέτο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση Ραντ ήταν αυτή που το 2010 είχε αυξήσει 25% τον φόρο του καπνού.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα στους πολίτες της Αυστραλίας επιβαρύνουν την οικονομία με 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Το 30% των κρουσμάτων καρκίνου οφείλεται στο κάπνισμα και το τσιγάρο σκοτώνει 15.000 Αυστραλούς ετησίως» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος υποσχέθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα διατεθούν σε έρευνες για τον καρκίνο και για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας.
Οι βιομηχανίες καπνού, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδρούν έντονα στο νέο φόρο.

Υποστηρίζουν ότι όχι μόνο θα αυξηθεί το κόστος ζωής των καπνιστών αλλά, επιπλέον, θα αυξηθεί και ο τζίρος των λαθραίων τσιγάρων, όπως έγινε και με την προηγούμενη αύξηση με αποτέλεσμα πολλοί καπνιστές να καταφεύγουν στα λαθραία, πιο φτηνά και συχνά πιο επικίνδυνα τσιγάρα και το δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα.

Μόνο πέρυσι οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέσχεσαν 175 τόνους λαθραίων τσιγάρων στην Αυστραλία για τους οποίος αν καταβαλλόταν φόροι το δημόσιο επρόκειτο να εισπράξει 128 εκατομμύρια δολάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:42 - 15 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.