ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Kινεζική απειλή" για την Αυστραλία

00:40 - 20 Αυγ 2013 | Ειδήσεις
"Kινεζική απειλή" για την Αυστραλία
H οικονομία της Αυστραλίας, η οποία κατόρθωσε να διασωθεί σχεδόν αβρόχοις ποσίν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενδεχομένως να απειλείται από την επιβράδυνση της Κίνας.

Τα σχετικά αναφέρει σε τελευταία του έκθεση ο ιαπωνικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός της Nomura. Έχει εκτιμήσει ότι με πτώση του ΑΕΠ της Κίνας κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το προβλεπόμενο 6,9% το 2014 θα υπάρξουν γενικευμένες δυσμενείς συνέπειες.

Σε μία τέτοια περίπτωση το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υποχωρούσε κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ το σοβαρότερο πλήγμα θα υφίσταντο οι οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας (Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν) και του Ειρηνικού (Αυστραλία), καθώς και της Λατινικής Αμερικής. Ειδικά στην περίπτωση των χωρών Ασίας -Ειρηνικού η πτώση θα ήταν της τάξεως της μιας ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ τους.

Οι εκλογές και εξορυκτικός κλάδος στο επίκεντρο

Η Αυστραλία, όπως επισημαίνει ο ιαπωνικός οίκος, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Στις 7 Σεπτεμβρίου διεξάγονται εθνικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας Βουλής και των 40 από τα 76 μέλη της Γερουσίας. Βασικοί αντίπαλοι είναι ο Κέβιν Ραντ του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών και ο Τόνι Αμποτ του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών, οι οποίοι στην κεντρική τους τηλεοπτική συζήτηση έδωσαν όντως έμφαση στην πορεία της εθνικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνει η Nomura, οι αντίπαλοι εστίασαν στην αποθέρμανση της ανάπτυξης του εξορυκτικού κλάδου, αν και όχι στο ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσουν για να τη διαχειριστούν, αλλά στο ποιος από τους δύο είναι καλύτερος σ' αυτό. «Δεν υπαινισσόμαστε ότι η Αυστραλία θα εισέλθει σε ύφεση», αναφέρει η Nomura.

sydney604 200813
«Ωστόσο, θεωρούμε ασυνήθιστο ότι στις 6 Αυγούστου, όταν η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της, δεν ανέφερε πως η επιβράδυνση της Κίνας ίσως επηρεάσει δυσμενώς τις οικονομικές προοπτικές της χώρας». Η ανεργία παραμένει αμετάβλητη στο 5,7% παρά την απώλεια 10.200 θέσεων εργασίας τον Ιούλιο. Ο ιαπωνικός όμιλος εκτιμά πως η αγορά εργασίας τείνει να συμβαδίσει με τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, ο οποίος υστερεί από τον μέσο όρο της χώρας.

Εν κατακλείδι, η Nomura αναμένει μία ακόμα μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β τον Νοέμβριο, ενώ θεωρεί σημαντική ένδειξη της πορείας της οικονομίας ότι η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει μείωση φορολογικών εσόδων κατά 33 δισ. δολ. Αυστραλίας την προσεχή τετραετία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.