ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίγυπτος: Σε δίκη παραπέμπεται ο Ελ Μπαραντέι

00:01 - 21 Αυγ 2013 | Ειδήσεις
Αίγυπτος: Σε δίκη παραπέμπεται ο Ελ Μπαραντέι
Προληπτική κράτηση 15 ημερών για τον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Παρατηρητές στέλνει ο ΟΗΕ.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα προσαχθεί σε δίκη στις 19 Σεπτεμβρίου, κατηγορούμενος ότι «πρόδωσε την εθνική εμπιστοσύνη» επειδή παραιτήθηκε από την θέση του αντιπροέδρου της Αιγύπτου μετά την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η κρατική αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, η προσφυγή εναντίον του έγινε από τον επικεφαλής του ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χελουάν, ο οποίος επιχειρηματολογεί ότι ο Ελ Μπαραντέι είχε διοριστεί αντιπρόεδρος ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και όφειλε ως εκ τούτου να υποβάλει την παραίτησή του σε αυτήν.

Ο Ελ Μπαραντέι έφυγε από το Κάιρο για την Βιέννη την Κυριακή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Προληπτική κράτηση για τον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων

Σε προληπτική κράτηση για 15 ημέρες ετέθη ο πνευματικός ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπαντίε, για «παρακίνηση σε δολοφονία» διαδηλωτών, οι οποίοι τάσσονταν κατά του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι –ο οποίος προέρχεται από την Αδελφότητα–, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Τη σύλληψη του Μπαντίε καταδικάζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, λέγοντας ότι αποτελεί μέρος σχεδίου κατά της επανάστασης του 2011 που έδιωξε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Χαλέντ Χανάφι, μέλος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (πολιτικής πτέρυγας των Αδελφών Μουσουλμάνων) είπε ότι δεν θα αλλάξει η πορεία του κινήματος από την σύλληψη του Μπαντίε.

«Είναι πολύτιμος για μας και υποφέρουμε. Αλλά η Αδελφότητα λειτουργεί ως συνασπισμός σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και η σύλληψή του δεν θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις μας και το ειρηνικό δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε» είπε ο Χανάφι.

Ο Μπαντίε, ο οποίος φυγοδικούσε από τις 3 Ιουλίου, οπότε εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μόρσι, συνελήφθη τη νύχτα της Δευτέρας στο Κάιρο.

Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στη δικάσιμο αναμένεται να προσαχθεί μαζί με δύο υπαρχηγούς του, οι οποίοι επίσης κρατούνται.

Ο επικεφαλής καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθη κοντά στην περιοχή αλ- Ραμπαά Αντίγια, όπου την περασμένη Τετάρτη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 280 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανετράπη από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε τη σύλληψη του πνευματικού ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπαντίε, από τις αιγυπτιακές αρχές, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

badie535 200813

Παρατηρητές θέλει να στείλει ο ΟΗΕ

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε από την Γενεύη ότι η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να αποστείλει παρατηρητές στην Αίγυπτο για να κάνουν μια αποτίμηση της κατάστασης στην χώρα.

«Ζητούμε από τις αιγυπτιακές αρχές να μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε την κατάσταση εκεί» δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να συλλέξει πληροφορίες που θα στηρίζονται σε μαρτυρίες μη κυβερνητικών οργανώσεων και σε άλλες πηγές, εξήγησε η εκπρόσωπος.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την συνέχιση της βίας στην Αίγυπτο» πρόσθεσε. «Οι θάνατοι την νύχτα της Κυριακής 36 κρατουμένων που βρίσκονταν στα χέρια της αστυνομίας είναι κάτι το πολύ ανησυχητικό και θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας πλήρους έρευνας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην σύλληψη εκατοντάδων μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων τις τελευταίες ημέρες, η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος στερείται της ελευθερίας του θα πρέπει να χαίρει ανθρώπινης μεταχείρισης και να επωφελείται από όλες τις νομικές εγγυήσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε την διεξαγωγή μιας αμερόληπτης και ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που ανατράπηκε από τον στρατό, και αυτό των αιγυπτιακών αρχών.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υπολογίζουν ότι οι νεκροί στο δικό τους στρατόπεδο ξεπερνούν τους 2.000.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.