ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Απαγόρευση πώλησης όπλων στην Αίγυπτο

20:57 - 21 Αυγ 2013 | Ειδήσεις
ΕΕ: Απαγόρευση πώλησης όπλων στην Αίγυπτο
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν την Τετάρτη την αναστολή των αδειών εξαγωγής προς την Αίγυπτο όπλων και εξοπλισμών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καταστολή.

Σε έκτακτη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, η οποία ήταν αφιερωμένη στην αιγυπτιακή κρίση, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν, επίσης, να επανεξετάσουν την βοήθεια προς την Αίγυπτο, αντιδρώντας για την επιδείνωση της βίας στην χώρα, μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα.

Οι χώρες της ΕΕ «συμφώνησαν να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγής για εξοπλισμούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της εσωτερικής καταστολής» επισημαίνεται στο κείμενο της Συνόδου, όπου διευκρινίζεται επίσης ότι η βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας θα επανεξεταστεί.

Η πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα αναστείλει την παράδοση όπλων στην Αίγυπτο λόγω της κρίσης.

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε ότι η ΕΕ θα επανεξετάσει την βοήθεια που παρέχει στο Κάιρο, αλλά σημείωσε ότι «η βοήθεια σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη θα συνεχιστεί».

«Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στον λαό της Αιγύπτου» υπογράμμισε η Άστον μετά το πέρας της Συνόδου.

«Καταδικάζουμε σθεναρά όλες τις πράξεις βίας και αποτιμούμε ότι οι ενέργειες που έγιναν πρόσφατα από τους στρατιωτικούς ήταν δυσανάλογες. Καλούμε όλες τις πλευρές να δώσουν ένα τέλος στην βία» πρόσθεσε.

Ικανοποίηση από Ευ. Βενιζέλο

Σε ανακοίνωσή του μετά το τέλος της Συνόδου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ «ήταν ουσιαστική και κρίσιμη και τελικώς στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτυπώθηκε μια ευρωπαϊκή θέση, δημιουργική και θετική, που μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης και στην ειρηνική εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο που είναι μια χώρα-κλειδί για την ευρύτερη περιοχή και για πολλά μεγάλα ανοιχτά διεθνή θέματα».

«Για μας, όλα αυτά έχουν πρόσθετη σημασία, λόγω της παρουσίας στην Αίγυπτο των ελληνικών κοινοτήτων και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας» πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.