ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλωματικός πυρετός ΗΠΑ με εταίρους για τη Συρία

08:56 - 27 Αυγ 2013 | Ειδήσεις
Διπλωματικός πυρετός ΗΠΑ με εταίρους για τη Συρία
Η Ουάσινγκτον ανέβαλε αυριανή συνάντηση με τη Ρωσία σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντηση στη Χάγη ανάμεσα σε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας λόγω των «συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων» σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Κατά τη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Ωστόσο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε με δήλωσή του πως η συνάντηση αναβλήθηκε «δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που έγινε στις 21 Αυγούστου στη Συρία».

«Λύπη» εκφράζει η Ρωσία για τη ματαίωση

Η Ρωσία εξέφρασε τη «λύπη» της για την αναβολή της διμερούς συνάντησης για τη Συρία, μέσω του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ματαιώσουν τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθούν θέματα που συνδέονται με τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία» έγραψε ο Γκατίλοφ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν η Γουέντι Σέρμαν, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ, καθώς και οι ρώσοι υφυπουργοί Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Θα εργασθούμε μαζί με τους ρώσους ομολόγους μας για να αναπρογραμματίσουμε τη συνάντηση» δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η επίθεση με χημικά όπλα κατέδειξε την ανάγκη για μια «συνολική και βιώσιμη πολιτική λύση» για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επαφή με τον αυστραλό πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες του σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

syria625 280513

Δεύτερη ημέρα των ερευνών του ΟΗΕ

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις έρευνες στη συνοικία Μουανταμίγια, όπου καταγγέλλεται ότι το καθεστώς Άσαντ έσπειρε το θάνατο με τη χρήση χημικών όπλων.

Τη Δευτέρα, το κονβόι των επιθεωρητών δέχτηκε πυρά από ελεύθερους σκοπευτές στην ουδέτερη ζώνη στη Δαμασκό, αναγκάζοντάς τους προσωρινά να οπισθοχωρήσουν.

Λίγο αργότερα, οι επιθεωρητές εισήλθαν στη σουνιτική συνοικία και έμειναν εκεί για περίπου τρεις ώρες. Επισκέφθηκαν δύο νοσοκομεία, μίλησαν με τραυματίες, γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες και έλαβαν δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο.

Τηλεφωνική επικοινωνιά Ομπάμα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, κατά την οποία οι δύο ηγέτες μίλησαν σχετικά με τις πιθανές διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων, την περασμένη Τετάρτη σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επαφές με Ισραήλ

Παράλληλα η σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας είχε συνομιλίες με ισραηλινούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Η σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Σούζαν Ράις, συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Γιακόβ Άμιντρορ, πρόεδρο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Η συνάντηση αυτή ήταν μέρος μιας σειράς τακτικών διμερών διαβουλεύσεων που θέμα έχουν την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, την Αίγυπτο και τη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσαν ότι είναι αναμφισβήτητο πως έγινε χρήση χημικών όπλων και ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες πως η συριακή κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.