ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αμερικανικές υποκλοπές δείχνουν το καθεστώς Άσαντ πίσω από την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό

10:09 - 28 Αυγ 2013 | Ειδήσεις
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνεχίζουν την έρευνα.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνομιλίες ενός "πανικόβλητου" αξιωματούχου του υπουργείου Αμυνας της Συρίας με τον διοικητή της Μονάδας των χημικών όπλων, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy.

"Τις ώρες που ακολούθησαν την τρομακτική επίθεση με χημικά όπλα ανατολικά της Δαμασκού, αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Αμυνας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες σε κατάσταση πανικού με τον διοικητή της μονάδας των χημικών όπλων, ζητώντας εξηγήσεις για την επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο που σκότωσε περισσότερους των 1.000 ανθρώπους", σύμφωνα με το περιοδικό.

"Οι συνομιλίες αυτές υπεκλάπησαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε τώρα ότι είναι βέβαιοι ότι οι επιθέσεις αυτές είναι έργο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν κατά του καθεστώτος τις επόμενες ημέρες".

Η πληροφορία αυτή αποκαλύπτεται τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να πλήξουν τη Συρία, αν και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον επισημαίνουν ότι στόχος δεν είναι η ανατροπή του καθεστώος της Δαμασκού, αλλά η τιμωρία της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έθεσε τις βάσεις για μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δηλώνοντας πρώτος σήμερα ότι η επίθεση της περασμένης εβδομάδας με χημικά όπλα κατά την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι δεν μπορεί να διαπράχθηκε παρά από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνεχίζουν την αποστολή τους

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ κατευθύνθηκαν σήμερα προς έναν από τους τόπους της επίθεσης με χημικά όπλα, η οποία αποδίδεται στο συριακό καθεστώς, αφού διέκοψαν χθες Τρίτη την αποστολή τους για λόγους ασφαλείας, διαπίστωσε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο φωτογράφος είδε τους επιθεωρητές, οι οποίοι έχουν τη βάση τους στη Δαμασκό, να αναχωρούν με μια αυτοκινητοπομπή έξι οχημάτων του ΟΗΕ. Δεν είναι γνωστό ακριβώς πού κατευθύνονται.
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδια για τον αφοπλισμό Άντζελα Κέιν και ο σουηδός επικεφαλής των επιθεωρητών Όκε Σέλστρεμ χαιρέτισαν τους επιθεωρητές στην είσοδο του ξενοδοχείου.
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ερευνούν τη χημική επίθεση που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στις 21 Αυγούστου στη Μουανταμίγιατ αλ-Σαμ και στην ανατολική Γούτα, δύο ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες στη δυτική και την ανατολική Δαμασκό.
Παρά τα πυρά που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή τους, οι επιθεωρητές μετέβησαν τη Δευτέρα στη Μουανταμίγιατ αλ-Σαμ όπου πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια "παραγωγική" συλλογή αποδείξεων.
Επρόκειτο να συνεχίσουν χθες Τρίτη, όμως η αποστολή τους ανεστάλη για λόγους ασφαλείας.
Οι ΗΠΑ και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι τους λένε πως είναι βέβαιοι για την ευθύνη του συριακού καθεστώτος και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Συρίας

Τελευταία τροποποίηση στις 12:07 - 28 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.