ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομπάμα: Η συριακή κυβέρνηση είναι πίσω από τις επιθέσεις με χημικά

10:25 - 29 Αυγ 2013 | Ειδήσεις
Ομπάμα: Η συριακή κυβέρνηση είναι πίσω από τις επιθέσεις με χημικά
Σίγουρος ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη του στο "PBS NewsHour" τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει λάβει την τελική απόφαση για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Δεν πιστεύουμε ότι, με δεδομένο το όπλο μεταφοράς των χημικών, δηλαδή την χρήση πυραύλων, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να έχει πραγματοποιήσει αυτές τις επιθέσεις. Έχουμε καταλήξει ότι η Συριακή κυβέρνηση στην πραγματικότητα τις πραγματοποίησε» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης μέχρι τώρα έχουν δείξει πολύ μικρό ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Συριακή σύγκρουση.

Οι Αμερικανοί δεν πείθονται για πόλεμο

 

Επομένως, ο αμερικανός πρόεδρος θα δυσκολευόταν να συσπειρώσει τους Αμερικανούς σε αποφάσεις του για πολεμική εμπλοκή.
Για να φέρει το ζήτημα πιο κοντά στα ενδιαφέροντα και τις αγωνίες του μέσου αμερικανού, ο Ομπάμα πρόσθεσε: «Υπήρχε προοπτική τα χημικά όπλα να κατευθύνονταν σε εμάς και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».
Υπάρχουν κριτικές στο κατά πόσον θα προσφέρει κάτι μια περιορισμένη πολεμική επιχείρηση στην Συρία, αλλά ο Ομπάμα τόνισε ότι θα έστελνε στην Κυβέρνηση του Άσαντ ένα πολύ ισχυρό μήνυμα να μην ξαναχρησιμοποιήσει χημικά όπλα ξανά.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πάντως ότι ακόμα δεν έχει πάρει μια οριστική απόφαση, για το αν θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επίθεση στην Συρία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κογκρέσου, ο ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ ζήτησε από τον Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

obama673 290813
Ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη τόνισε ότι η Συριακή κυβέρνηση δεν είναι φιλοπόλεμη και ότι επιδιώκει την σταθερότητα, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, κατηγόρησε τους αντάρτες ότι έχουν στην κατοχή τους υλικά, με τα οποία θα μπορούσαν να κατασκευάσουν χημικά όπλα «από ξένες δυνάμεις» όπως είπε «κυρίως την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ».

Η έρευνα του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνεχίζουν τις έρευνες μέσα στη Συρία, ενώ ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν τονίζει ότι θα χρειαστούν άλλες τέσσερις ημέρες για να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση και ζήτησε να δοθεί στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων «χρόνος για να κάνουν την δουλειά τους».
Παράλληλα, η Αγγλία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα της Συρίας. Η αγγλική πλευρά θέλει να φανεί πως εξαντλείται κάθε διπλωματική οδός, σύμφωνα με το BBC.
Στον εμφύλιο της Συρίας πάνω από 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων τον Μάρτιο του 2011, ενώ οι πρόσφυγες φτάνουν τα 1,7 εκατομμύρια.

 

Γιώργος Σμυρνής

Τελευταία τροποποίηση στις 11:33 - 29 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.