ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίθεση στη Συρία ζητεί ο Αραβικός Σύνδεσμος

01:01 - 02 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε την διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της», ζητώντας να ληφθούν μέτρα από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας μετά την επίθεση με χημικά την οποία καταγγέλθηκε ότι διέπραξαν οι δυνάμεις του συριακού στρατού σε ένα προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου.

Η τελική ανακοίνωση της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και την διεθνή κοινότητα να «λάβουν τα αποτρεπτικά και απαραίτητα μέτρα εναντίον των δραστών αυτού του εγκλήματος, για το οποίο το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη».

Ακόμη, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ανέφεραν ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση αυτή πρέπει να δικαστούν, όπως έχει συμβεί και με άλλους «εγκληματίες πολέμου».

Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση υποστήριξε ότι ο Άσαντ μετακινεί στρατιωτικό υλικό και προσωπικό σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι και μεταφέρει κρατούμενους σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες για το ενδεχόμενο δυτικών αεροπορικών πληγμάτων.

Ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης ο οποίος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε ότι ρουκέτες, πύραυλοι Σκουντ και εκτοξευτήρες καθώς και στρατιώτες μετακινήθηκαν σε τοποθεσίες όπως σχολεία, πανεπιστημιακοί κοιτώνες και κρατικά κτίρια στο κέντρο πόλεων.

«Αναφορές από το εσωτερικό της Συρίας επιβεβαιώνουν ότι ο Άσαντ διέταξε κρατούμενοι να μεταφερθούν σε στρατιωτικούς στόχους και να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες έναντι δυτικών αεροπορικών επιδρομών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (ΣΕΣ) της αντιπολίτευσης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες αυτές και οι προσπάθειες να βρεθούν Σύροι αξιωματούχοι για να σχολιάσουν ήταν ανεπιτυχείς.

Πρώην μέλη των τακτικών δυνάμεων είχαν δηλώσει στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία έχουν γεμίσει με στρατιώτες που είναι ουσιαστικά κρατούμενοι με διαταγές των ανωτέρων τους λόγω αμφιβολιών για το εάν και κατά πόσον είναι πιστοί στο καθεστώς, γεγονός το οποίο τους καθιστά βέβαια θύματα εάν αρχίσουν αεροπορικές επιδρομές από τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ χιλιάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και παραστρατιωτικοί έχουν μετεγκατασταθεί σε σχολεία και πολυκατοικίες στην Δαμασκό κι αναμιγνύονται με τους πολίτες ελπίζοντας να αποφύγουν έτσι να πληγούν στις αναμενόμενες δυτικές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.