ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θρίλερ στη Μεσόγειο: Δύο «πυραύλους» εντόπισε η Ρωσία - Επίδειξη δύναμης από Ισραήλ και ΗΠΑ

12:26 - 03 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Θρίλερ στη Μεσόγειο: Δύο «πυραύλους» εντόπισε η Ρωσία - Επίδειξη δύναμης από Ισραήλ και ΗΠΑ
Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μεσόγειο με φόντο την επικείμενη αμερικανική επέμβαση στη Συρία. Το πρωί το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ria, ανέφερε πως δύο βαλλιστικά "αντικείμενα" εκτοξεύτηκαν προς την κατεύθυνση της ανατολικής Μεσογείου από το κεντρικό τμήμα της Θάλασσας.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 10:16 (ώρα Μόσχας, 09:16 ώρα Ελλάδας) και εντοπίσθηκε από τους σταθμούς ραντάρ στο Αρμαβίρ (νότια Ρωσία). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.


Για πολύ ώρα επικράτησε σύγχυση τόσο για το ποιος εκτόξευσε τους πυραύλους όσο και για το ποιος ήταν ο στόχος τους, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία να διαψεύδουν την εμπλοκή τους στο περιστατικό.


Τελικά, όπως έγινε γνωστό, λίγη ώρα αργότερα το Ισραήλ υποστήριξε ότι ήταν αυτό που εκτόξευσε τους πυραύλους στο πλαίσιο κοινής αμυντικής άσκησης με τις ΗΠΑ οι οποίες ωστόσο αρνούνται την εμπλοκή τους στο συμβάν.

 

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε στη Μεσόγειο τη δοκιμή ενός πυραύλου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως στόχος για το χρηματοδοτημένο από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικό του σύστημα.Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 9:15 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δηλαδή περίπου την ίδια ώρα που το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ρωσικό ραντάρ εντόπισε την εκτόξευση δύο βαλλιστικών "αντικειμένων" στη Μεσόγειο.

 

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης διευκρίνισαν πως οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Μεσόγειο και από μια στρατιωτική βάση στον κέντρο του Ισραήλ. Ωστόσο εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού αρχηγείου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε πως το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν εκτόξευσε κανένα πύραυλο από τα πλοία του στη Μεσόγειο."Κανένας πύραυλος δεν εκτοξεύθηκε από αμερικανικό πλοίο στη Μεσόγειο", δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να προσθέσει κανένα άλλο σχόλιο.

israel missiles

Νωρίτερα η Ρωσία είχε επικρίνει τις ΗΠΑ επειδή έστειλαν πολεμικά πλοία κοντά στη Συρία λέγοντας πως οι αναπτύξεις αυτές θα αυξήσουν την ένταση καθώς η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για ενδεχόμενα στρατιωτικά πλήγματα. "Η πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία", δήλωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Όλεγκ Ντογκάγιεφ. Ο ίδιος δήλωσε πως "η αποστολή πλοίων εξοπλισμένων με πυραύλους κρουζ προς τις ακτές τις Συρίας έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην κατάσταση στην περιοχή".

 

Την ίδια ώρα πέντε αμερικανικά καταδρομικά και ένα αμφίβιο πλοίο βρίσκονται στη Μεσόγειο, έτοιμα για ενδεχόμενα πλήγματα με πυραύλους κρουζ εναντίον της Συρίας και αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το αεροπλανοφόρο Νίμιτς και τέσσερα άλλα πλοία της ομάδας κρούσης του κατέπλευσαν τη Δευτέρα στην Ερυθρά Θάλασσα.


Το σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης της Συρίας δεν εντόπισε πυραύλους να πλήττουν το συριακό έδαφος, σύμφωνα με μια πηγή στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας την οποία επικαλέσθηκε το λιβανέζικο δίκτυο Αλ-Μανάρ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:59 - 03 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.