ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΟΗΕ αμφισβητεί τις ΗΠΑ για τη Συρία

22:16 - 03 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Ο ΟΗΕ αμφισβητεί τις ΗΠΑ για τη Συρία
Ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν θέτει θέμα νομιμότητας μίας ενδεχόμενης μονομερούς δράσης των ΗΠΑ στη Συρία.

Τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα αποσπά καίρια στήριξη από κορυφαία στελέχη αμφότερων Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κογκρέσο για τη Συρία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν τονίζει ότι η χρήση βίας είναι νόμιμη μόνο όταν γίνεται για λόγους αυτοάμυνας ή εάν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι-μουν προειδοποιεί ότι η όποια «τιμωρητική» δράση μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αιματοχυσία στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία, παράλληλα όμως σημειώνει πως εάν επιβεβαιωθεί από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ η χρήση χημικών, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ενωθεί και να αναλάβει δράση.

«Θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα είχε μια τιμωρητική ενέργεια στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία και να διευκολυνθεί η εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση» δήλωσε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ανάληψη δράσης μόνο μετά το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ

Σημείωσε, πάντως, ότι εάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν για να αναλάβουν δράση.

«Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, αυτό θα συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και ένα εξοργιστικό έγκλημα πολέμου. Οι δράστες θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία» τόνισε.

syria620 030913

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καθήκον να προσπεράσει το αδιέξοδο όπου έχει βρεθεί [...] Αυτή η κλιμάκωση [της βίας] θα πρέπει να σημάνει το καμπανάκι για τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις θηριωδίες που συνεχίζει να υφίσταται ο συριακός λαός» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να αναζητήσουν μια πολιτική λύση.

Αντίδραση από τη Συρία

Εν τω μεταξύ, ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζαφάρι χαρακτήρισε «παράνομη» την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας.

«Το θέμα δεν σχετίζεται με έναν πόλεμο εναντίον της Συρίας, αφορά μια επίθεση. Για εμάς, δεν αφορά ένα στρατιωτικό πλήγμα που θα προέλθει από εδώ ή από εκεί, το ζήτημα είναι μια επίθεση που θα πλήξει όλο το συριακό λαό» είπε ο Τζααφάρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Ο σύρος διπλωμάτης είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θέλει να βρεθεί μια ειρηνική λύση στον πόλεμο, τον οποίο χαρακτήρισε «εσωτερικό ζήτημα», για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. «Δεν είμαστε πολεμοκάπηλοι, είμαστε ένα ειρηνικό έθνος. Είμαστε όλοι θύματα της κλιμάκωσης της κατάστασης» κατέληξε.

syria troops690

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.