ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες αποκαλύψεις για τα "μαύρα ταμεία" στο κυβερνών κόμμα της Ισπανίας

10:50 - 05 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Ένα σημαντικό νέο στοιχείο προέκυψε χθες σε βάρος του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) όσον αφορά το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται ανώτατα στελέχη του - μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο στην Ισπανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες El Pais και El Mundo, ο Κριστόμπαλ Πάεθ, πρώην ανώτατο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, φέρεται να είπε στον δικαστή Πάμπλο Ρουθ, ο οποίος προΐσταται της έρευνας για τα "μαύρα ταμεία" του PP, ότι λάμβανε πληρωμές "κάτω από το τραπέζι": επρόκειτο για χρήματα τα οποία το κόμμα εισέπραττε από δωρεές και τα οποία δεν δηλώνονταν στις φορολογικές αρχές.

 

Το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο Λουίς Μπάρθενας, πρώην ταμίας του PP που έχει ομολογήσει ότι διηύθυνε τα "μαύρα ταμεία" του Λαϊκού Κόμματος από το 1991 ως το 2009.

 

Ο Μπάρθενας παρουσίασε αποσπάσματα από τις χειρόγραφες λογιστικές εγγραφές που τηρούσε ο ίδιος μυστικά και λέει πως αποδεικνύουν ότι περίπου 8 εκατ. ευρώ δόθηκαν μυστικά από κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες στο κόμμα και ότι ηγετικά του στελέχη λάμβαναν τακτικές πληρωμές κάτω από το τραπέζι - περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

 

Ο Πάεθ φέρεται να είπε στον Ρουθ ότι τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο Μπάρθενας είναι πιθανόν αυθεντικά. Ο Ραχόι έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις καταγγελίες σε βάρος του περί διαφθοράς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.