ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαναλειτουργεί το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας

20:28 - 05 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να επαναλειτουργήσει το «κόκκινο τηλέφωνο» το οποίο τη συνδέει με τη Σεούλ σε ό,τι αφορά στρατιωτικά ζητήματα, σε μια ένδειξη της ύφεσης στη διαμάχη βορρά και νότου στην Κορεατική Χερσόνησο, σημειώνουν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας.

Η Πιονγιάνγκ είχε διακόψει τη σχετική σύνδεση το Μάρτιο, μετά την τρίτη πυρηνική της δοκιμή το Φεβρουάριο και τις διεθνείς κυρώσεις που την ακολούθησαν.
Άλλες δύο «κόκκινες» απευθείας τηλεφωνικές γραμμές οι οποίες είχαν διακοπεί την ίδια περίοδο έχουν επαναλειτουργήσει από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα.
Παρά τα θετικά βήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, το βιομηχανικό πάρκο της Κεσόνγκ, το οποίο έκλεισε στα πλαίσια της ίδιας διαμάχης, δεν έχει ακόμη ανοίξει.
Η τηλεφωνική γραμμή χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για τη διευκόλυνση των Νοτιοκορεατών στη μετάβασή τους στην Κεσόνγκ, η οποία βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα και αποτελεί σπάνιο παράδειγμα συνεργασίας των δύο κρατών.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, Πιονγιάνγκ και Σεούλ έχουν συμφωνήσει στην επανέναρξη της παραγωγής στο βιομηχανικό πάρκο, το οποίο έχει κλείσει από τον Απρίλιο.
Περίπου 53.000 βορειοκορεάτες εργαζόμενοι απασχολούνται εκεί, σαν υπάλληλοι 120 και πλέον νοτιοκορεατικών εργοστασίων.
Η στρατιωτική «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή θα επαναλειτουργήσει την Παρασκευή, ανακοίνωσε το υπουργείο Επανένωσης της Νότιας Κορέας.
Οι δύο χώρες παραμένουν τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1950-1953, παρά την υπογραφή ανακωχής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.