ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Συρία χωρίζει ΗΠΑ και Ρωσία

17:40 - 06 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Η Συρία χωρίζει ΗΠΑ και Ρωσία
Ομπάμα και Πούτιν συναντήθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου της G20 και συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το πρόβλημα της Συρίας. Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έθεσε θέμα έκδοσης του Σνόουντεν.

Συνάντηση 20 λεπτών είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρ' όλο που αρχικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε αποκλειστεί. Όπως αναμενόταν, η συνάντηση δεν βοήθησε στο να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα της Συρίας.

«Με τον Ομπάμα διαφωνήσαμε στο θέμα της Συρίας, αλλά ακούσαμε ο ένας τον άλλο» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ είχε αναφερθεί στη συνάντηση της Παρασκευής που είχε ως θέμα τη Συρία. «Όχι, δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων» είπε.

Οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι επέμεναν στις απόψεις τους στη διάρκεια της συνάντησης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε για την επίθεση με χημικά όπλα τους αντιπάλους του ρωσικού καθεστώτος, κάνοντας λόγο για πρόκληση και πρόσθεσε ότι μία στρατιωτική επίθεση που θα τιμωρεί τη Συρία, θα πλήξη την παγκόσμια οικονομία και θα καταπνίξει την ανάπτυξη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι περισσότεροι ηγέτες συμφώνησαν μαζί του ότι την επίθεση με τα χημικά όπλα διέπραξε το καθεστώς Άσαντ.

Πρόσθεσε ότι οι διαφωνίες που εκφράστηκαν αφορούσαν το εάν θα έπρεπε να γίνει χρήση στρατιωτικής ισχύος χωρίς την στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παραδέχθηκε ότι για την ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας είναι απαραίτητη μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία συμμαχία, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα υπάρχει ο κίνδυνος για μια νέα τέτοια επίθεση.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διευκόλυνε τον πλήρη διάλογο για τη Συρία» είπε ο Ομπάμα.

Πρόσθεσε ότι εκτιμά την στήριξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο θέμα της Συρίας.

obama putin620

«Δεν ζητήθηκε έκδοση του Σνόουντεν»

Στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα του Έντουαρντ Σνόουντεν. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν του ζητήθηκε από τον Ομπάμα η έκδοση του πρώην τεχνικού σε εταιρεία που συνεργαζόταν με την NSA.

«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο» είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην παραχώρηση προσωρινού ασύλου στον Σνόουντεν, μία κίνηση που έχει εξοργίσει την Ουάσινγκτον.

«Η έκδοση του Σνόουντεν θα ήταν αδύνατη, καθώς δεν διέπραξε εγκλήματα στο έδαφός μας» τόνισε.

Με συνοπτικές διαδικασίες η φωτογράφηση των ηγετών

Η διαφωνία Μόσχας – Ουάσινγκτον φάνηκε και στην καθιερωμένη φωτογράφηση των ξένων ηγετών.

Με φόντο τον γαλάζιο ουρανό και το επιβλητικό παλάτι του Κωνσταντίνου, μνημείο της τσαρικής εποχής, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση προσήλθαν χωρισμένοι σε ομάδες, για να απαθανατιστούν από τα φλας των φωτογράφων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδειξε άνεση, προσερχόμενος για τη φωτογράφηση συνοδευόμενος από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ασπαζόμενος φιλικά την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, παρότι βρίσκεται στα πρόθυρα διπλωματικής διένεξης με αυτήν εξαιτίας του προγράμματος κατασκοπείας Prism, το οποίο συμπεριλάμβανε την παρακολουθήσεις των δικών της επικοινωνιών, όπως και αυτών του προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίσθηκε για τη φωτογράφηση μόνον όταν είχε λάβει θέσεις πλέον η ομάδα των ηγετών, περνώντας μπροστά από τον Ομπάμα, τον οποίο χαιρέτισε δίχως χειραψία, με μόλις ένα απλό κίνημα του κεφαλιού. Τους δύο ηγέτες χώριζε στη φωτογράφηση ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο.

obama putin570

Ψυχροπολεμικό κλίμα

Η αμερικανο-ρωσική διένεξη για τη Συρία είχε κορυφωθεί νωρίτερα με εκατέρωθεν κατηγορίες και δηλώσεις.

Η Μόσχα δεν έχει «τίποτα να συνεισφέρει» στην πολιτική συζήτηση που γίνεται στις ΗΠΑ, «δεδομένου του ότι γνωρίζουμε ποια είναι η θέση της Ρωσίας», είπε ο σύμβουλος του Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς, αναφερόμενος στην απόρριψη του αιτήματος Ρώσων βουλευτών να συναντηθούν με Αμερικανούς ομολόγους τους για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναζήτησε τη στήριξη των ξένων ηγετών σε ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ξεκάθαρη στήριξη εξέφρασαν μόνο η Γαλλία, η Τουρκία, η Βρετανία και ο Καναδάς, ενώ μόνο η Γαλλία προτίθεται να συμβάλλει έμπρακτα.

Διαφορετική ήταν η εικόνα που παρουσίασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες, οι οποίοι πήραν μέρος στη Σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη, αποδέχθηκαν την αναγκαιότητα μιας επιχείρησης εναντίον της Συρίας έπειτα από την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.

«Σχεδόν όλοι οι ηγέτες που πήραν μέρος στη Σύνοδο παρακολουθούν στενά (τις εξελίξεις οι οποίες σχετίζονται με) τη σφαγή που διέπραξε το συριακό καθεστώς εναντίον του λαού του και δήλωσαν ότι μια επιχείρηση εναντίον της Δαμασκού είναι εξαιρετικά απαραίτητη», σημείωσε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

g20 050913

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ κατά της Σύριας δεν μειώνει την ανάγκη να εξευρεθεί πολιτική λύση για τη σύρραξη στη χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου, οι συμμετέχοντες σε αυτήν συμφώνησαν ότι χρειάζεται πολιτική λύση, ενώ οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.

«Όλοι συμφωνούν ότι η (ειρηνευτική Σύνοδος) Γενεύη 2 θα βοηθήσει –ακόμα και η Τουρκία» δήλωσε η Μέρκελ, αναφερόμενη στη Σύνοδο που συνεχώς αναβάλλεται.
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να πραγματοποιήσει έρευνα για την επίθεση της 21ης Αυγούστου, «ώστε να αντιληφθεί ο Άσαντ ότι διέπραξε ένα έγκλημα».

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένους του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα «να πάρει τον νόμο στα χέρια της» και να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μπραχίμι έκανε αυτές τις δηλώσεις στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας έπειτα από τη συνάντησή του με υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ αυτών ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σημείωσε ότι πολλές χώρες κατανοούν ότι μια επέμβαση εναντίον της Συρίας χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πλήξει τις πιθανότητες εύρεσης μιας πολιτικής λύσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.