ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ ζητά η Ιρλανδία από τους δανειστές

19:31 - 06 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ ζητά η Ιρλανδία από τους δανειστές
Η Ιρλανδία θα ζητήσει χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» ύψους 10 δισ. ευρώ από τους δανειστές της για να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν υπάρξουν έκτακτες συνθήκες στις αγορές όταν η χώρα θα βγαίνει από το μνημόνιο στα τέλη του έτους, είπε την Παρασκευή ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Μ.Νούναν, όπως αναφέρει το Reuters.

Αναφερόμενος για πρώτη φορά στο ύψος του ποσού που αναμένεται να ζητήσει η Ιρλανδία, ο υπουργός είπε στον ιρλανδικό Independent ότι είναι αισιόδοξος πως η ενδεχόμενη συμφωνία δεν θα συνοδεύεται από νέους όρους για την χώρα.

Εάν η Ιρλανδία εφαρμόσει επιτυχώς το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 85 δισ. ευρώ, τότε θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγαίνει επιτυχώς από την κρίση.

«Εάν έχουμε μια πιστωτική γραμμή ανάλογη με το έλλειμμα του έτους, περίπου 10 δισ. ευρώ, τότε στην περίπτωση που συμβεί κάτι ... θα έχουμε εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση του ελλείμματος για ένα έτος», είπε ο Νούναν.

Πρόσθεσε ότι το ποσό θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν είναι απαραίτητο και θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα για τις αγορές.

O υπουργός οικονομικών της Γερμανίας είπε την Παρασκευή ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα για την Ιρλανδία.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει συζητήσεις για τις προτάσεις του υπουργού Νούναν και υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το τέλος του προγράμματος» είπε.

Ντάισελμπλουμ: Η Ιρλανδία θα έχει την υποστήριξη της ευρωζώνης για να βγει από το μνημόνιο

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει πει, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ότι η Ιρλανδία θα έχει την υποστήριξη της ευρωζώνης κατά την έξοδό της από το μνημόνιο.

Το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας έχει υποχωρήσει σημαντικά από το 2011. Τον Μάρτιο δανείστηκε από τις αγορές 5 δισ. ευρώ με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.