ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στήριξη 10 συμμάχων στις ΗΠΑ για τη Συρρία

22:05 - 06 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το βράδυ κοινή δήλωση 10 συμμάχων των ΗΠΑ στο ζήτημα της Συρίας, με την οποία στηρίζουν έμμεσα πλην εμφατικά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Τη δήλωση υπογράφουν οι: Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία.
Στη δήλωση, την οποία δημοσιεύει η Washington Post, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι διεθνείς κανόνες περί της χρήσης χημικών όπλων έχουν οικουμενική ισχύ, ενώ η συγκεκριμένη πράξη επηρεάζει την ασφάλεια των πολιτών σε παγκόσμια κλίμακα. Εάν μείνει αναπάντητη, ενισχύεται η πιθανότητα περαιτέρω χρήσης και διάδοσης τέτοιου τύπου όπλων».

Η "ανακοίνωση" των συμμάχων

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συνεχίζουν αναφέροντας ότι «καταδικάζουμε με τον πλέον αυστηρό τρόπο την αποτρόπαια χρήση χημικών όπλων στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου» με τα στοιχεία να δείχνουν «ξεκάθαρα ότι την ευθύνη για τη συγκεκριμένη πράξη φέρει η συριακή κυβέρνηση».
Οι 10 σύμμαχοι των ΗΠΑ καλούν «στην ισχυρότερη δυνατή διεθνή απάντηση σε αυτή την σημαντικότατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι παρόμοια αγριότητα δεν μπορεί να επαναληφθεί ποτέ. Οι αυτουργοί της συγκεκριμένης πράξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Αιχμές κατά Κίνας και Ρωσίας

Οι υπογεγραμμένοι σημειώνουν, αφήνοντας αιχμές για τη στάση Ρωσίας και Κίνας, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει παραλύσει τα τελευταία δυόμιση χρόνια σε ό,τι αφορά τη Συρία, προσθέτοντας ότι ο πλανήτης δεν μπορεί να περιμένει «ατελείωτες διαδικασίες χωρίς αποτέλεσμα οι οποίες αυξάνουν τον πόνο των ανθρώπων στη Συρία και την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή».
Τέλος, οι χώρες οι οποίες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράφουν τη δήλωση δεσμεύονται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για μια κοινή ευρωπαϊκή θέση για το ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας έχει απορρίψει τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Δαμασκού, καθώς επίσης και ότι στη δήλωση δεν λαμβάνεται δέσμευση συμμετοχής από τους υπογεγραμμένους σε στρατιωτικό πλήγμα κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.