ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα βρήκαν Βόρεια και Νότια Κορέα για την κοινή βιομηχανική ζώνη

10:09 - 11 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Τα βρήκαν Βόρεια και Νότια Κορέα για την κοινή βιομηχανική ζώνη
Μια ένταση που είχε δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην ευρύτερη και απολύτως ζωτική για την παγκόσμια οικονομία περιοχή της Άπω Ανατολής, αυτή μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, φαίνεται ότι βαδίζει προς πλήρη αποκλιμάκωση.

Αυτό δείχνει το γεγονός ότι οι δύο χώρες προχώρησαν σε πλήρη συμφωνία για τους όρους της επαναλειτουργίας του Καεσόνγκ, της κοινής βιομηχανικής ζώνης που είχε κλείσει κατά την ένταση των προηγούμενων μηνών

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ημερομηνία, κατά την οποία θα ανοίξει δοκιμαστικά η ζώνη. Η ημερομηνία αυτή είναι η 16η Σεπτεμβρίου. Επίσης, σε αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη, οι νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις θα εξαιρεθούν από την πληρωμή φόρων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η ζώνη βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, από την πλευρά όμως της Β. Κορέας και στεγάζει 123 νοτιοκορεατικά εργοστάσια, τα οποία απασχολούν πάνω από 50 χιλιάδες Βορειοκορεάτες.
Το υπουργείο Ενοποίησης της Ν. Κορέας (αρμόδιο για τις σχέσεις με την Πιόνγκγιανγκ) δήλωσε ότι, εκτός από την επαναλειτουργία της ζώνης, θα κάνει προσπάθειες προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

kaesong720 110913
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθώς δείχνει ότι η υποχωρεί η ένταση στην περιοχή, η οποία είχε ενισχυθεί επικίνδυνα τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας των πυραυλικών της Β. Κορέας.

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.