ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφώνησαν ΗΠΑ-Ρωσία για τη Συρία: Προθεσμία μιας εβδομάδας για την καταγραφή των χημικών

17:32 - 14 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Συμφώνησαν ΗΠΑ-Ρωσία για τη Συρία: Προθεσμία μιας εβδομάδας για την καταγραφή των χημικών
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν επί της πρότασης για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, δήλωσε το Σάββατο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέριύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες.
Ο Κέρι είπε ότι, με βάση την συμφωνία, η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία "πλήρη καταγραφή" του χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας.

Σε κοινή συνέντευξή τους οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Η συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός ομόλογός του  είπε ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιο σχέδιο για την μορφή που θα έχουν τα μέτρα τα οποία θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει την συμφωνία, η οποία προβλέπει την πλήρη καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.

Ο ίδιος είπε ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει τώρα από το καθεστώς Άσαντ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στην επιβολή του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Κέρι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και οι προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη "Γενεύη 2" για τη Συρία συνδέονται και κινούνται παράλληλα.

Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες "εξαιρετικές", ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν το αποτέλεσμα "συμβιβασμών και κοινής συναίνεσης" και ότι "ο στόχος επιτεύχθηκε".

Οι δύο υπουργοί είχαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους για να βρουν τρόπους εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η Συρία διαθέτει περί τους 1.000 μετρικούς τόνους διαφόρων χημικών παραγόντων, μεταξύ τους αέριο μουστάρδας και σαρίν.

Υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως θα γνωρίζουν σε δύο εβδομάδες αν οι συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη με τους Ρώσους έχουν πιθανότητα να φέρουν αποτέλεσμα.

Μήνυμα Ομπάμα


Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς του προέδρου Άσαντ θα δεχτεί τον διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο εβδομαδιαίο του διάγγελμα προς το έθνος.

"Είδαμε ενδείξεις προόδου. Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, το καθεστώς Ασαντ δεν παραδεχόταν ότι διαθέτει χημικά όπλα. Σήμερα το παραδέχεται. Πρέπει να δούμε σαφείς κινήσεις που να αποδεικνύουν ότι ο Ασαντ δεσμεύεται πράγματι για τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου...Κι αν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμες να δράσουν", είπε ο Ομπάμα.

Χαιρετίζει τη συμφωνία το Παρίσι

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το συριακό χημικό οπλοστάσιο χαρακτηρίζοντάς την "ένα σημαντικό βήμα προόδου" και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ θα συζητήσουν στο Παρίσι τις λεπτομέρειες που αφορούν στην εφαρμογή της.

"Η συμφωνία επί του σχεδίου που επιτεύχθηκε στη Γενεύη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου", ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ο Φαμπιούς, ο οποίος είχε συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του λίγο πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας, πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα αποσαφηνίσει τη θέση της με βάση το πόρισμα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα.
 
Την ίδια ώρα, στο πεδίο της μάχης στη Συρία, στρατιωτικά αεροσκάφη έπληξαν προάστια της Δαμασκού που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, ενώ σημειώθηκαν και συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες, όπως δήλωσαν κάτοικοι της πρωτεύουσας και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα στη Συρία εκατοντάδες ακραίοι ισλαμιστές καταφθάνουν από τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη και την Αίγυπτο ως ενισχύσεις των ισλαμιστών πολιτοφυλάκων ώστε να "αντιταχθούν" σε ενδεχόμενη διεθνή επέμβαση στη Συρία, σύμφωνα με πηγές των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με πηγές στην Ιορδανία, τουλάχιστον 1.500 ξένοι τζιχαντιστές πέρασαν στο συριακό έδαφος μέσω της Τουρκίας και της Ιορδανίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

"Πιστοί από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο έχουν πάρει τα όπλα και έχουν συμπαραταχθεί μαζί μας για να αποτρέψουμε μια αμερικανο-σιωνιστική συνωμοσία στη Συρία", δήλωσε ο Αμπου Γιαχίχα αλ-Λίμπι, διοικητής του Ισλαμικού Κρότους του Ιράκ και της Συρίας, οργάνωσης που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και επί του παρόντος έχει τη βάση της κοντά στο Χαλέπι.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:41 - 14 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.