ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Αλλάζουν τα δεδομένα της διαδοχής Μπερνάνκι με την αποχώρηση του Σάμερς

09:53 - 16 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Fed: Αλλάζουν τα δεδομένα της διαδοχής Μπερνάνκι με την αποχώρηση του Σάμερς
Αντιμετωπίζοντας αντιδράσεις από ομάδες γυναικών και Δημοκράτες Γερουσιαστές σε θέσεις κλειδιά, ο Λόρενς Σάμπερς αποσύρθηκε από την διεκδίκηση της θέσης του επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ομπάμα, με δήλωσή του, αποδέχθηκε την απόφασή του Σάμερς. «Θα είμαι πάντα ευγνώμων στον Λάρυ για την ακούραστη δουλειά και υπηρεσία του προς όφελος της πατρίδας του» τόνιζε ο πρόεδρος Ομπάμα. Και συνέχισε «Ο Λάρι ήταν ένα κρίσιμο μέλος της ομάδας μου, ενώ αντιμετωπίζαμε την χειρότερη οικονομική κρίση μέχρι το Κραχ»,  συνέχισε μεταξύ άλλων.

 

Ο κύριος Σάμερς ήταν από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής τόνωσης της οικονομίας από τον Ομπάμα το 2009.  Η αποχώρηση του Σάμερς αφήνει πλέον φαβορί την Τζάνετ Γέλεν, αντιπρόεδρο της Fed, για την διαδοχή του Μπερνάνκι, του οποίου η θητεία λήγει τον Ιανουάριο. Η Γέλεν έχει την υποστήριξη πολύ σημαντικών Δημοκρατικών Γερουσιαστών, ενώ πάνω από 450 οικονομολόγοι έχουν υποβάλει επιστολές, ζητώντας από τον πρόεδρο Ομπάμα να την τοποθετήσει επικεφαλής της Fed.

 

OB-YH700 0724sp G 20130724154429

 

Ως προς την νομισματική πολιτική, οι απόψεις της είναι κοντά σε αυτές του Μπερνάνκι. Ο κύριος στόχος της τον τελευταίο καιρό υπήρξε η τόνωση της οικονομίας, για να υποχωρήσει η ανεργία.

 

Ο αποσυρθείς υποψήφιος Σάμερς δέχθηκε πυρά από γυναικείες ομάδες για κάτι που είχε δηλώσει το 2005, όταν ήταν πρόεδρος του Χάρβαρντ, καθώς είχε υποστηρίξει ότι οι γυναίκες δεν είναι εξίσου ικανές με τους άντρες στα μαθηματικά και στην επιστήμη. Επίσης, οι γυναικείες ομάδες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την απουσία γυναικών σε υψηλές θέσεις της διακυβέρνησης. Αν επιλεγεί λοιπόν η κ. Γέλεν, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Fed.

 

 Γενικότερα, θεωρείτο αμφιλεγόμενη επιλογή ο Σάμερς και για την απουσία εμπειρίας πάνω στην νομισματική πολιτική, αλλά και το παρελθόν του ως υπουργός οικονομικών του Κλίντον, όταν συνέβαλε στην απορρύθμιση,  επιτρέποντας στις επενδυτικές τράπεζες να γίνουν και εμπορικές τράπεζες.

 

08976489

 

Το αποτέλεσμα ήταν, ο κ. Σάμερς να μην διαθέτει επαρκή υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς στην Γερουσία, με αποτέλεσμα, για να διαδεχθεί τον Μπερνάνκι, να είναι αναγκαία στον Ομπάμα η στήριξη των Ρεπουμπλικανών. Άλλωστε, Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα είχαν αντιταχθεί στην επιλογή Σάμερς και είχα ζητήσει τον διορισμό της Γέλεν ως επικεφαλής της Fed.

 

 

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις γύρω από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στα social media, με τα hashtag «Fed» και «Larry Summers» να στην πρώτη δεκάδα του world wide trens στο twitter.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 16 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.