ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόστιμα 920 εκατ. δολαρίων στην JPMorgan

21:23 - 19 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Πρόστιμα 920 εκατ. δολαρίων στην JPMorgan
Για το πολύκροτο επενδυτικό σκάνδαλο της «Φάλαινας του Λονδίνου» και τις ζημίες των 6,2 δισ. δολαρίων που προκάλεσε.

Πρόστιμα που αθροιστικά ανέρχονται στα 920 εκατομμύρια δολάρια συμφώνησε να καταβάλει την Πέμπτη η μεγαλύτερη αμερικανική επενδυτική τράπεζα, JP Morgan, στις ρυθμιστικές Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, ως ποινή για το σκάνδαλο της «Φάλαινας του Λονδίνου».
Πρόκειται για ένα σκάνδαλο το οποίο σχετίζεται με συναλλαγές παραγώγων, την σημασία του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co Τζέιμι Ντάιμον είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να υποβαθμίσει χαρακτηρίζοντάς το «πολύ κακό για το τίποτα». Τελικά, η τράπεζα θα ακριβοπληρώσει το σκάνδαλο αυτό .

jamie damon600

Οι διευθετήσεις στις οποίες κατέληξε η τράπεζα με τις ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών, περιλαμβάνουν ακόμη την μάλλον σπάνια παραδοχή από μέρους της διοίκησής της περί ανεπαρκών μέτρων ελέγχου του κινδύνου, ανεπαρκών συστημάτων καταγραφής συναλλαγών και έλλειψη ενημέρωσης των ρυθμιστικών αρχών για τα προβλήματα στην διαχείριση κινδύνου, αν και τα ζητήματα αυτά ήταν εν γνώσει της διοίκησης της τράπεζας.

Τα πρόστιμα για το σκάνδαλο, που είχε γίνει γνωστό με την ονομασία «Η Φάλαινα του Λονδίνου», περιλαμβάνουν 300 εκατ. δολάρια τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν στην ομοσπονδιακή υπηρεσία η οποία είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία και τον έλεγχο των τραπεζών, 200 εκατ. δολάρια καταβλητέα στην ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, 200 εκατ. στην επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και 137,6 εκατ. λίρες (219,74 εκατ. δολάρια) στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας.

Η JPMorgan, αναφερόμενη στις συμφωνίες αυτές για την διευθέτηση των προσφυγών εναντίον της σε αστικά δικαστήρια, έκανε λόγο για ένα «μεγάλο βήμα στις συνεχιζόμενες προσπάθειές της να αφήσει τα ζητήματα αυτά πίσω της».

jp morgan488

Όμως οι συμφωνίες αυτές δεν επιλύουν την ποινικού χαρακτήρα έρευνα που διεξάγουν εισαγγελείς στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την υπόθεση αυτή, η οποία στοίχισε ζημίες 6,2 δισεκ. δολαρίων μετά τις αγοραπωλησίες παραγώγων πέρυσι. Ενώ η JPMorgan εξέδωσε ανακοίνωση χαιρετίζοντας τις διευθετήσεις στις οποίες κατέληξε, ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι έλαβε μια ειδοποιητήρια επιστολή από την επιτροπή ελέγχου των συναλλαγών παραγώγων των ΗΠΑ, με την οποία η επιτροπή αυτή ενημερώνει την τράπεζα ότι προτείνει να της ασκηθεί δίωξη.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.