ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου το ευρωπαϊκό lobbying της Philip Morris

00:01 - 30 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου το ευρωπαϊκό lobbying της Philip Morris
Με ένα σύστημα επαφών στις Βρυξέλλες και το Ευρωκοινοβούλιο η καπνοβιομηχανία υπερασπίζεται τα συμφέροντά της.

Στις πρακτικές της εταιρείας προϊόντων καπνού Philip Morris και τις «επαφές» της με ευρωβουλευτές προκειμένου να μην εγκριθεί από την Ευρωβουλή κοινοτική οδηγία που στρέφεται κατά των συμφερόντων της, αναφέρεται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας L'Echo.

Πρόκειται για Οδηγία, η οποία αποβλέπει στο να απαγορεύσει αρώματα όπως η μέντα στα τσιγάρα και να επιβάλλει υποχρέωση αναγραφής στο 75% της επιφάνειας του πακέτου τσιγάρων, προειδοποιήσεων όπως: «Το τσιγάρο σκοτώνει» ή ακόμη να εντάξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην κατηγορία των φαρμάκων με αναγραφή π.χ. ανεπιθύμητων ενεργειών και συστατικών.

Επαφές με ευρωβουλευτές

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι με ένα μικρό στρατό 161 υπαλλήλων (λομπίστες), έναν προϋπολογισμό ύψους 550.000 ευρώ, επαφές με 257 ευρωβουλευτές, το νούμερο 1 στην παγκόσμια αγορά της καπνοβιομηχανίας κατέγραψε αναλυτικά τις επαφές με τους ευρωβουλευτές και την προσωπική τους στάση στην επίμαχη οδηγία. Κυρίως, σημείωσε, με τη βοήθεια χρωμάτων, ποιοι είχαν προσεγγιστεί και ποιοι όχι, αλλά κυρίως κατά πόσο ο καθένας από αυτούς θεωρείτο βολικός «φίλος» ή πεπεισμένος εχθρός: Ο φίλος σημειώνεται με πράσινο, ο εχθρός με κόκκινο.

Στο στόχαστρο οι ευρωβουλευτές από τα νέα κράτη μέλη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί από τους ευρωβουλευτές, που πλησίασε η εταιρία, προέρχονται από τις νέες χώρες της Ένωσης, αν και συμπεριλαμβάνονται και 74 Γάλλοι.

Το δημοσίευμα παραθέτει ακόμη δήλωση της βελγίδας ευρωβουλευτού Φρεντερίκ Ρις σύμφωνα με την οποία «η διαφορά είναι ότι ο καπνός δεν είναι προϊόν όπως όλα τα άλλα. Σκοτώνει έναν στους δύο καπνιστές. Το λόμπι αυτό ενεργεί κρυφά και είμαι σοκαρισμένη από το χρηματοοικονομικό του μέγεθος». Πάντως, η L'Echo σημειώνει ότι η αποτελεσματικότητα του Ομίλου είναι αξιοσημείωτη καθώς πέτυχε την αναβολή, από το Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο της εξέτασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της σχετικής οδηγίας.

eu parliement466

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.