ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Barclays «βλέπει» εκλογές στην Ιταλία στην αρχή του 2014 - Προειδοποιεί για υποβάθμιση ο Fitch

14:53 - 30 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Η Barclays «βλέπει» εκλογές στην Ιταλία στην αρχή του 2014 - Προειδοποιεί για υποβάθμιση ο Fitch
Η Barclays συνεχίζει να εκτιμά ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους δεν είναι ένα πιθανό σενάριο.

Σύμφωνα με την άποψή της, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν είτε εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 ή στις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2014, ενώ υπογραμμίσει ότι από την 1η Ιουλίου 2014 η Ιταλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι έως τότε η χώρα θα πρέπει να έχει μια σταθερή, σε πλήρη λειτουργία κυβέρνηση.

 

Η Barclays δεν αποκλείει πως το κόμμα του Μπερλουσκόνι , PDL, μπορεί να θέλει να στηρίξει μια προσωρινή κυβέρνηση, καθώς αυτό είναι το  κόμμα που θα πληγεί περισσότερο από μια αλλαγή του εκλογικού νόμου.

 

Μία κυβέρνηση μειοψηφίας αποτελεί επίσης ένα πιθναό σενάριο, ειδικά εάν το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο αποφασίσει να προσφέρει μόνο «εξωτερική» στήριξη στην κυβέρνηση συνεργασίας. Αν και οι κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ιταλία δεν είναι επιτυχείς ιστορικά, η Barclays δεν αποκλείει και αυτό το σενάριο, δεδομένης της βραχυπρόθεσμης προοπτικής που θα είχε μια δεύτερη κυβέρνηση υπό τον Λέτα.

 

italy-reu

 

«Καμπάνα» από Fitch

 

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch από τη μεριά του προειδοποιεί πως «η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα». 

 

Παράλληλα, προσθέτει πώς αν η πολιτική αναταραχή εμποδίσει την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2014 στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου ή η Ιταλία δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με τους όρους του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας, τότε θα μειωθούν οι πιθανότητες να προσφερθεί ευρωπαϊκή στήριξη εφόσον ζητηθεί, λόγω των κανονισμών που διέπουν τον ESM και τον ΟΜΤ. 

 

Αυτή τη στιγμή, η αξιολόγηση του Fitch για τη γειτονική χώρα είναι στη βαθμίδα «ΒΒΒ+».

 

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση στο επιτόκιο του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έχει σημειώσει πολύ μεγάλη ενίσχυση από το πρωϊ της Δευτέρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:51 - 30 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.