ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγερμός στις αγορές - Λουκέτο βάζει η αμερικανική κυβέρνηση

22:10 - 30 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Συναγερμός στις αγορές - Λουκέτο βάζει η αμερικανική κυβέρνηση
Για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια ημέρα η αμερικανική Γερουσία απέρριψε το νομοσχέδιο χρηματοδότησης -περιορισμένης χρονικής διάρκειας- της κυβέρνησης που εγκρίθηκε νωρίτερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο οποίο υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στο νόμο της υγειονομικής περίθαλψης του Ομπάμα το αποκαλούμενο Obamacare.
Με ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ η Γερουσία -όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί- απέρριψε τις αλλαγές στο Obamacare και το έστειλε πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Χωρίς μια ουσιαστική συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και των Δημοκρατικών που ηγούνται στη Γερουσία, η κυβέρνηση θα πάψει να λειτουργεί και πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα αρχίσουν να κλείνουν την Τρίτη με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.

Περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα οδηγηθούν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών, χωρίς καμία εξασφάλιση ότι θα αμειφθούν από τη στιγμή που λυθεί ο Γόρδιος δεσμός.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν έχει συμβεί τα τελευταία 17 χρόνια.
Η πρώτη απόρριψη

Νωρίτερα, οι Δημοκρατικοί, που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, απέρριψαν την πρόταση που είχε κατατεθεί από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούσε στην καθυστέρηση, για ένα χρόνο, της εφαρμογής του Obamacare, σε αντάλλαγμα για την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και μετά τη λήξη του οικονομικού έτους.

Με ψήφους 54 κατά έναντι 46 υπέρ, η Γερουσία απέρριψε την πρόταση, καθώς και την τροπολογία της Βουλής με την οποία ανακαλείτο ο φόρος στα ιατρικά μηχανήματα.

Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχει ως στόχο να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος απέρριψε την πιθανότητα να αναλάβει πρωτοβουλία μονομερώς ο πρόεδρος Ομπάμα και να αυξήσει το όριο του χρέους εάν το Κογκρέσο δεν μπορέσει να το κάνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η λύση αυτή στερείται αξιοπιστίας.

"Ακόμη και αν ο πρόεδρος αγνοούσε το όριο του χρέους, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις για το εάν έχει την εξουσία να ενεργήσει μονομερώς σημαίνει ότι δεν θα ήταν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση και δεν θα την έπαιρναν στα σοβαρά οι διεθνείς αγορές", δήλωσε ο εκπρόσωπος, Τζέι Κάρνεϊ.

 

obama653 011013

 

Σε περίπτωση "πτώχευσης" του αμερικανικού κράτους, θα υπάρξει στάση πληρωμών για πρώτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια, ενώ περίπου 700.000 εργαζόμενοι στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα βγουν σε αναγκαστική άδεια με άγνωστη την ημερομηνία επιστροφής. Το αμερικανικό κράτος θα φτάσει το όριο της χρηματοδότησής του στις 17 Οκτωβρίου και στη συνέχεια δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τους μισθούς και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του.

Τελευταία τροποποίηση στις 06:10 - 01 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.