ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Κακό" σενάριο η πολιτική αστάθεια για την ιταλική οικονομία προειδοποιούν οι βιομήχανοι

17:43 - 01 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
"Κακό" σενάριο η πολιτική αστάθεια για την ιταλική οικονομία προειδοποιούν οι βιομήχανοι
Οι νέες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε νέα συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας το 2014, αντί της μικρής ανάπτυξής του η οποία αναμενόταν ως τώρα, προειδοποίησε σήμερα ο σύνδεσμος των ιταλικών βιομηχανιών Confindustria.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση του CSC, του κέντρου ερευνών της Confindustria, «ένα νέο κύμα κοινοβουλευτικής αστάθειας θα επηρέαζε σαφώς το ιταλικό οικονομικό σενάριο», οδηγώντας το ιταλικό ΑΕΠ σε πτώση κατά «-1,8% το 2013 και -0,3% το 2014, από -1,6% και +0,7%» που ήταν οι προβλέψεις προ μηνός. «Το 2015 επίσης οι συνέπειες στο ΑΕΠ θα είναι αρνητικές κατά ένα ποσοστό ανώτερο του -0,9%», επισήμανε η Confindustria.

Το CSC εξήγησε ότι οι προβλέψεις του βασίζονται «στις συνθήκες οι οποίες ήδη είχαν καταγραφεί από τα τέλη του 2012 ως τα μέσα του 2013 λόγω της πολύ μεγάλης πολιτικής αστάθειας: το «σπρεντ» είχε αυξηθεί κατά 100 μονάδες, καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης και μείωση των επενδύσεων».

«Επιπλέον, μπορεί να γίνει η υπόθεση μιας στείρας νέας εκλογικής αναμέτρησης η οποία δεν θα οδηγήσει στην ανάδειξη μιας εκλογικής πλειοψηφίας πιο ισχυρής και συνεκτικής», με δεδομένο τον σημερινό εκλογικό νόμο», εκτίμησε η Confindustria.

Ο σύνδεσμος σημείωσε εξάλλου ότι η χώρα «πληρώνει ακόμη τον πολύ αλμυρό λογαριασμό της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης από την ενοποίηση της χώρας (σ.σ. το 1861): -8,9% του ΑΕΠ, -1,7 εκατ. θέσεις εργασίας, -7,6% στην κατανάλωση, -27,1% στις επενδύσεις».

confindustria500 011013

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ενρίκο Λέτα αναμένεται να ζητήσει αύριο ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, ελπίζοντας να ξεπεράσει την νέα πολιτική κρίση η οποία ξέσπασε το σαββατοκύριακο, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε απροσδόκητα να αποσύρει τους πέντε υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.