ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: «Δεν θα αφήσουμε την χώρα να χρεοκοπήσει» λένε οι Ρεπουμπλικανοί - Συνεχίζεται το αδιέξοδο

10:08 - 04 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: «Δεν θα αφήσουμε την χώρα να χρεοκοπήσει» λένε οι Ρεπουμπλικανοί - Συνεχίζεται το αδιέξοδο
Επιμένουν στις θέσεις τους Ρεπουμπλικανοί- Ομπάμα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ρεπουμπλικανός Τζων Μπένερ δηλώνει ότι δεν θα αφήσει το έθνος να αθετήσει το χρέος του. Παράλληλα, ο Ομπάμα ακυρώνει διπλωματικά ταξίδια για την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μπένερ είχε γράψει αυτή την εβδομάδα στην USA Today ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει το Κογκρέσο αύξηση του ορίου χρέους χωρίς περικοπές και μεταρρυθμίσεις, για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα και το χρέος και θα βοηθήσουν την οικονομία να κινηθεί ξανά». Κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι αρνείται να διαπραγματευθεί. Η πλευρά του Ομπάμα και των Δημοκρατικών απαντάει ότι είναι ανοιχτή σε συζήτηση, αρκεί η κυβέρνηση να ξαναρχίσει να λειτουργεί.

 

Σε δύο εβδομάδες θα τεθεί ξανά το θέμα της αύξησης του ορίου χρέους, καθώς αυτό θα φτάσει το όριο των 16,7 τρις δολαρίων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι μετά τα μέσα του Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ θα έχουν φτάσει στο όριο των 16,7 τρισ. δολαρίων για ανάληψη χρέους. 

Το Κογκρέσο θα βρεθεί, λοιπόν, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ξανά, όπως πέρυσι, στο χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού. Στους Δημοκρατικούς κυριαρχεί η θέση του Ομπάμα, ο οποίος έχει τονίσει ότι το να αποφευχθεί η στάση πληρωμών από την κυβέρνηση είναι μεγαλύτερη αναγκαιότητα, από το να αρχίσει αυτή να ξαναλειτουργεί. Επέμεινε ότι το Κογκρέσο πρέπει οπωσδήποτε να περάσει αυτό το μέτρο, της αύξησης δηλαδή του ορίου χρέους, χωρίς να το συνδέσει με οτιδήποτε άλλο.

 

078967982

 

«Όσο απερίσκεπτη πράξη και να είναι το κλείσιμο της κυβέρνησης, μια οικονομική κατάρρευση, ως αποτέλεσμα της αθέτησης του χρέους θα είναι ακόμα  δραματικά χειρότερη.» δήλωσε από το Μέρυλαντ ο Ομπάμα. «Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις επ’ αυτού το θέματος.» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Με την άποψη του Ομπάμα συμφωνεί και η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επί κεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε χθες ότι αν υπάρξει μη συμφωνία στην αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ θα είναι μια πολύ μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, από ό,τι το κλείσιμο της κυβέρνησης.

 

Ακυρώνει διπλωματικά ταξίδια ο Ομπάμα

 

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος ανέβαλε ταξίδι του την επόμενη εβδομάδα στην Ινδονησία και το Μπρουνέι, προκειμένου να μείνει στην Ουάσινγκτον και να συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κογκρέσο ενώπιον του αδιεξόδου με τον προϋπολογισμό. Ο Ομπάμα είχε ακυρώσει ήδη τις προηγούμενες ημέρες, δυο από τους συνολικά τέσσερις σταθμούς της περιοδείας του στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

 

Στο μεταξύ δύο μετριοπαθή στελέχη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένας Ρεπουμπλικανός και ένας Δημοκρατικός, πρότειναν συμβιβασμό την Πέμπτη που θα χρηματοδοτούσε την λειτουργία της κυβέρνησης για 6 μήνες, ενώ θα ακύρωνε έναν φόρο για τις φαρμακευτικές συσκευές από τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία.

 

shutdown 2689059b

 

Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές (στην Γερουσία οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία) γρήγορα απέρριψαν την ιδέα, γιατί θα συνδέσει το θέμα της μεταρρύθμισης της υγείας με την ανάγκη της χρηματοδότησης της κυβέρνησης, ενώ παρατείνει μη αποδεκτές για τους ίδιους περικοπές στον προϋπολογισμό για το μισό από το νέο οικονομικό έτος.

 

Από την πλευρά του ο Ομπάμα, και άλλοι δημοκρατικοί δηλώνουν ότι θέλουν να διαπραγματευτούν πάνω σε μια ευρύτερη συμφωνία για τον προϋπολογισμό, που θα περιλαμβάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις και άλλα θέματα. Αλλά μόνο εφόσον η κυβέρνηση επαναλειτουργήσει.

 

Γιώργος Σμυρνής

Τελευταία τροποποίηση στις 11:25 - 04 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.