ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερος γύρος στο μπρα ντε φερ για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία

18:50 - 04 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Δεύτερος γύρος στο μπρα ντε φερ για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία
Σε δεύτερο γύρο θα συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν σε αυτό μετά την τρίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Βερολίνο. Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση περί συνέχισης των διερευνητικών επαφών δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά από πολλούς θεωρείται ένδειξη ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας ενδέχεται να έχουν βρει κοινό έδαφος για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η Άντρεα Μαρία Νάλες, μέλος της αντιπροσωπείας του SPD, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν ορισμένα από τα θέματα για τα οποία οι δύο πλευρές έχουν παρόμοιες απόψεις αλλά και θέματα στα οποία η πολιτική τους διαφέρει, όπως είναι το φορολογικό.

«Προσδιορίσαμε ορισμένα σημεία σύγκλισης αλλά συζητήσαμε επίσης για τις διαφορές μας και επομένως απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες», είπε η Νάλες.

merkel steinbruck

Νικήτρια των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ, συνοδευόμενη από αντιπροσώπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και του αδελφού της κόμματος στη Βαυαρία, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), έφτασε στις 13:00 τοπική ώρα, στο χώρο όπου θα διεξάγονταν οι συζητήσεις, ένα κτίριο παράρτημα της Μπούντεσταγκ στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του SPD, ο πρόεδρος του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ήταν επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας στην οποία μετείχε ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο αποτυχών αντίπαλος της καγκελαρίου στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

bundestag684 270613

Η πανωλεθρία των Φιλελεύθερων δυσκολεύει τη Μέρκελ

Παρά τον προσωπικό θρίαμβο της Άγκελα Μέρκελ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, οι συντηρητικοί των CDU/CSU (41,5% των ψήφων) έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία για 5 έδρες. Πρέπει συνεπώς να αναζητήσουν ένα νέο σύμμαχο, αφού το φιλελεύθερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), με το οποίο κυβερνούσαν από το 2009, δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ.

Η καγκελάριος, η οποία πρόκειται να συνεχίσει για μια τρίτη θητεία, επιχειρεί συνεπώς να συνεννοηθεί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), που ήρθε δεύτερο στις εκλογές (25,7% των ψήφων), με την ευκαιρία των σημερινών διερευνητικών συνομιλιών, οι οποίες θα πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για τη σύσταση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα κάνει το ίδιο με τους Πράσινους, αν και σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, μια κυβερνητική συμμαχία με το οικολογικό κόμμα φαίνεται λιγότερο πιθανή.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:21 - 04 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.