ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τρεις ερευνητές το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας

10:11 - 07 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Σε τρεις ερευνητές το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας
Με το Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2013 βραβεύονται οι Αμερικανοί Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν και ο Γερμανός Τόμας Ζίντχοφ για την έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με το πώς τα κύτταρα οργανώνουν το σύστημα μεταφοράς τους, όπως ανακοίνωσε ο φορέας που δίνει τα βραβεία αυτά.

«Μέσω των ανακαλύψεών τους οι Ρόθμαν, Σέκμαν και Ζίντχοφ αποκάλυψαν το εξόχως ακριβές σύστημα ελέγχου για την μεταφορά και την παράδοση του κυτταρικού φορτίου», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ που συνεδρίασε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, στην ανακοίνωσή της για την απονομή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορονών (περίπου 884.000 ευρώ).

Σύμφωνα με την επιτροπή, η έρευνα των τριών επιστημόνων αυτών συνέβαλε να κατανοηθεί βαθύτερα το πώς τα προβλήματα στο σύστημα μεταφοράς των κυττάρων προκαλούν νευρολογικές ασθένειες, διαβήτη και ανοσολογικές διαταραχές.

Η έρευνά τους έριξε φως στο πώς παράγεται η ινσουλίνη στον οργανισμό και απελευθερώνεται στο αίμα, στο κατάλληλο σημείο και κυρίως την κατάλληλη στιγμή, ανέφερε η επιτροπή Νόμπελ σε ανακοίνωσή της.

Ο Ρόθμαν είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γέιλ. Ο Σέκμαν είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Ο Ζίντχοφ είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

«Αυτές οι όμορφες ανακαλύψεις έχουν σημασία για την κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και προφανώς επηρεάζουν το πώς (μπορούν να αντιμετωπιστούν) ασθένειες σε διάφορα όργανα, το νευρικό σύστημα, ο διαβήτης και ανοσολογικές διαταραχές», σχολίασε ο Γιαν-Ίνγκε Χέντερ, καθηγητής κλινικής παιδικής ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας είναι ένα από τα πρώτα τέτοια βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο. Τα βραβεία για επιστημονικά επιτεύγματα, λογοτεχνίας και ειρήνης είχαν απονεμηθεί για πρώτη φορά το 1901, όπως όριζε η διαθήκη του Άλφρεντ Νομπέλ, του εφευρέτη της δυναμίτιδας κι επιχειρηματία το 1895.

Την Πέμπτη ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ 

Ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013 θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, επιβεβαίωσε η Σουηδική Ακαδημία, ολοκληρώνοντας το χρονοδιάγραμμα απονομής των φετινών βραβείων.

Άλλοι θεσμοί οι οποίοι απονέμουν τα βραβεία για την ιατρική, τη φυσική, τη χημεία, την ειρήνη και την οικονομία είχαν ήδη επιβεβαιώσει τις ημερομηνίες τους πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Μεταξύ των φαβορί στα ονλάιν γραφεία στοιχημάτων για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι ο ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι και η συγγραφέας Τζόις Κάρολ Όουτς που έχει ως βάση της τις ΗΠΑ. Ο τελευταίος νομπελίστας της Λογοτεχνίας από τις ΗΠΑ ήταν η Τόνι Μόρισον το 1993. 

 

Ποιος όμως ήταν ο δημιουργός των Νόμπελ και γιατί τα θεσμοθέτησε;

Ο 'Αλφρεντ Νόμπελ γεννήθηκε το 1833 στη Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της Σουηδίας. Ο πατέρας του Ιμάνουελ ήταν μηχανικός και εφευρέτης, ο οποίος, αφού υπέστη την οδυνηρή δοκιμασία της πτώχευσης, αναγκάστηκε να δοκιμάσει το 1837 την τύχη του στη Ρωσία, όπου πράγματι αυτή του χαμογέλασε. Το «κλειδί» ήταν ότι κατάφερε να εντυπωσάσει τον τσάρο με μια από τις εφευρέσεις του, την υποθαλάσσια νάρκη κατά εχθρικών πλοίων.

nobel prize620

Ο γιός του 'Αλφρεντ, μορφώθηκε στην Αγία Πετρούπολη και (παρόλο που είχε κλίση στην ποίηση) συνέχισε στα βήματα του πατέρα του, ασχολούμενος με τη χημεία και τη μηχανική. Ανάμεσα στις πολλές εφευρέσεις του τα επόμενα χρόνια, η κυριότερη ήταν, το 1867, η «χειραγώγηση» της επικίνδυνα ασταθούς νιτρογλυκερίνης (από την οποία είχε σκοτωθεί ο νεότερος αδελφός του Εμίλ το 1864) σε ένα νέο ασφαλέστερο μίγμα, που ονομάστηκε από τον ίδιο «δυναμίτης», από την ελληνική λέξη «δύναμις».

Η εφεύρεση του δυναμίτη έφερε πραγματική επανάσταση στην εξορυκτική βιομηχανία, στις κατασκευές και στα πάσης φύσης έργα (π.χ. στη διάνοιξη των νέων σιδηροδρομικών γραμμών σε όλο τον κόσμο), με αποτέλεσμα ο Νόμπελ -ο οποίος στη συνέχεια εφηύρε ακόμα πιο εξελιγμένες εκρηκτικές ουσίες- να γίνει πάμπλουτος. Πολύ γρήγορα ο δυναμίτης αξιοποιήθηκε όχι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά και για πολεμικούς. Ο ίδιος, αν και, μεταξύ άλλων, ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας όπλων Bofors, είναι αβέβαιο κατά πόσο ενέκρινε τη στρατιωτική χρήση του δυναμίτη.

nobel prize585

Η λάθος «νεκρολογία» του Άλφρεντ Νόμπελ

Ήταν όμως μια τραγική ειρωνεία της τύχης αυτή που τον ώθησε να δημιουργήσει τα βραβεία Νόμπελ. Όταν το 1888 πέθανε ο αδελφός του Λούντβιχ, εξαιτίας κάποιου δημοσιογραφικού λάθους δημοσιεύθηκε σε μια γαλλική εφημερίδα η νεκρολογία του ίδιου του 'Αλφρεντ, ο οποίος είχε έτσι το «προνόμιο» να δει, όντας ακόμα ζωντανός, τι πίστευε ο κόσμος και ποια θα ήταν η μεταθανάτια γνώμη γι' αυτόν. Στη «νεκρολογία» του ο Άλφρεντ Νόμπελ χαρακτηριζόταν ως ο άνθρωπος που έβγαλε εκατομμύρια από τον θάνατο άλλων ανθρώπων, ως ένας «έμπορος του θανάτου» και ως «αυτός που πλούτισε εφευρίσκοντας τρόπους να σκοτώνονται περισσότεροι άνθρωποι πιο γρήγορα από ποτέ».

alfred nobel880

Συγκλονισμένος από αυτά που διάβασε, ο Νόμπελ αποφάσισε να κάνει κάτι για την υστεροφημία του και, κάπως έτσι, ένα χρόνο πριν πεθάνει το 1896, συνέταξε τη διαθήκη του και κληροδότησε το μεγαλύτερο μέρος (94%) της τεράστιας περιουσίας του για τη θεσμοθέτηση των πέντε βραβείων. Το ποσό που έδωσε για τη χρηματοδότηση αυτών των ετήσιων βραβείων, έφθανε τα 31,2 εκατ. σουηδικές κορώνες (περίπου 1,69 εκατ. βρετανικές λίρες εκείνης της εποχής), ενώ σήμερα πια το κεφάλαιο αυτό έχει διαμορφωθεί γύρω στα 337 εκατ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 07 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.