ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Πρώτες ελπίδες συμφωνίας Ομπάμα - Ρεπουμπλικανών για το όριο χρέους

09:50 - 08 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Πρώτες ελπίδες συμφωνίας Ομπάμα - Ρεπουμπλικανών για το όριο χρέους
Παράθυρο για συμβιβασμό ανοίγει δήλωση επίσημου εκπροσώπου του Λευκού Οίκου σε σχέση με το όριο χρέους των ΗΠΑ.

Χτες (Δευτέρα) ο επίσημος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σε αμερικανούς δημοσιογράφους ότι είναι στο χέρι του Κογκρέσου να αποφασίσει για πόσο καιρό θα κρατήσει η αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ.

 

Μέχρι και την Παρασκευή ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε ανένδοτος σε αυτό το θέμα, με τους εκπροσώπους του να αρνούνται να δεσμευθούν σε οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με το εύρος ή την διάρκεια της αύξησης του χρέους. Έτσι, αυτή η δήλωση εκτιμάται από αναλυτές ως μια κίνηση καλής θέλησης και συμβιβασμού, που δημιουργεί κάποιες αχνές ελπίδες για εύρεση συμφωνίας γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

 

Συγκεκριμένα, ο επίσημος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέρι Κάρνεϊ δήλωσε: «Είναι στο χέρι του Κογκρέσου να περάσει την αύξηση του ορίου χρέους και το να αποφασίσει για πόσο χρόνο και πότε θέλουν να ξαναδιαπραγματευθούμε γι' αυτό ξανά. Ήμασταν ξεκάθαροι ότι θεωρούμε πως όσο πιο μεγάλο είναι αυτό το διάστημα, τόσο το καλύτερο, γιατί προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά».

 

Λεκτική αντιπαράθεση Ομπάμα - Ρεπουμπλικανών

 

Πάντως, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε χτες ότι δεν θα διαπραγματευθεί με το Κογκρέσο, ενώ η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή στάσης πληρωμών και οικονομικής καταστροφής, προκειμένου οι Ρεπουμπλικανοί να κερδίσουν το 100% αυτών που απαιτούν. Κι οι οικονομικοί σύμβουλοι του Ομπάμα θεωρούν πως η εποχή, που οι Ρεπουμπλικανοί διαρκώς απειλούν με χρεωκοπία πρέπει να περάσει.

 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Μπένερ δήλωσε ότι «Οι πολίτες των ΗΠΑ περιμένουν οι ηγέτες τους να έχουν διαφορές και βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσης, κατά την οποία θα καθίσουμε κάτω και θα κάνουμε τουλάχιστον μια συζήτηση.» Συμπλήρωσε ακόμα «είναι καιρός να κάνουμε την συζήτηση πριν βάλουμε την οικονομία μας σε περαιτέρω κινδύνους».

 

obama-boehner640

 

Συμφωνία βλέπει η Wall Street

 

Στην Wall Street, που πλήττεται από την ανασφάλεια της απειλής για χρεωκοπία, ως επί το πλείστον θεωρούν ότι στο τέλος οι δύο πλευρές, μπροστά στον κίνδυνο γενικής καταστροφής, θα καταλήξουν σε συμφωνία. Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως θεωρεί την μη επίτευξη συμφωνίας για την αύξηση του ορίου χρέους καταστροφική για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά και το σύνολο των οικονομικών αναλυτών.

 

Οι Οικονομολόγοι προειδοποιούν για τεράστιο αντίχτυπο στην οικονομία, αν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν ως προς την αύξηση του ορίου χρέους. Μία από αυτές τις επιπτώσεις θα είναι δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού και το χάος στην αμερικανική οικονομία (την μεγαλύτερη στον κόσμο) θα προκαλέσει επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.