ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Δεν υποχωρεί ο Ομπάμα - «Όχι στον εκβιασμό των Ρεπουμπλικανών»

21:19 - 08 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Δεν υποχωρεί ο Ομπάμα - «Όχι στον εκβιασμό των Ρεπουμπλικανών»
(Upd) - «Δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση μας απέναντι στις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών, Τζόν Μπένερ δεν έχει κάνει καμία υποχώρηση στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την άρση του shutdown.

Ο κ. Ομπάμα μίλησε ακόμα με δραματικούς τόνους για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αμερικανική οικονομία το να μην αυξηθεί το όριο δανεισμού έως την επόμενη εβδομάδα, ξεκαθαρίζοντας πως «πολλοί νομίζουν ότι οι ΗΠΑ δε θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις αν δεν εκπληρώσουμε τα όσα οφείλουμε στις αγορές. Όμως αυτό το ενδεχόμενο δε θα πρέπει να μπαίνει καν στο τραπέζι».

 

Ανέφερε ακόμα ότι «έχω υποχωρήσει πάνω από 50% στις αρχικές αιτιάσεις των Ρεπουμπλικανών και είμαι πρόθυμος να βρω κοινούς τόπους με τους λογικά σκεφτόμενους Ρεπουμπλικανούς, αλλά όχι με τις ακραίες θέσεις που υποστηρίζει ο κ. Μπένερ».

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, σημείωσε πως «ελπίζω το Κογκρέσο να πάρει τη σωστή απόφαση γι αυτό το θέμα», επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία, ακόμα και αν αυτό είναι κάτι που δε θέλει η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Ομπάμα τόνισε πολλές φορές στις δηλώσεις του ότι αν δε βρεθεί λύση για να αρθεί το «λουκέτο» και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού, αυτό θα σημαίνει πως μπαίνει σε κίνδυνο το αξιόχρεο της αμερικανικής οικονομίας.

 

Νωρίτερα την Τρίτη, η Moody's διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ στην κορυφαία βαθμίδα, του «ΑΑΑ».

 

Απευθυνόμενος στους αμερικανούς πολίτες, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι ζητά συγγνώμη που πρέπει να περνούν τέτοιες δοκιμασίες ανά διάστημα μερικών μηνών, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον κάποια στιγμή πρέπει να «κόψει αυτές τις συνήθειες».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:50 - 08 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.