ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποδοκιμασίες κατά Μπαρόζο και Λέτα για την τραγωδία στη Λαμπεντούζα

14:05 - 09 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Εντονα αποδοκιμάστηκαν ο ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, στη διάρκεια επίσκεψής τους στη Λαμπεντούζα, στα ανοιχτά της οποίας σημειώθηκε το τραγικό ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες.

«Ντροπή», «αίσχος», «δολοφόνοι» ήταν οι λέξεις που ακούγονταν από τα στόματα όσων είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να αποδοκιμάσουν τους δύο πολιτικούς. 

Κρατώντας πλακάτ, κάτοικοι του νησιού καλούσαν τους πολιτικούς να επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής, προκειμένου να δουν πώς ζουν οι μετανάστες.

Οι κάτοικοι του νησιού κατηγορούν τη Ρώμη και την ΕΕ ότι δεν έχουν λάβει αρκετά μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου κύματος προσφύγων που φτάνουν στις όχθες της Λαμπεντούζα κάθε χρόνο.

Η ευρωπαϊκή Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της τραγωδίας, δεν κατέληξε σε συμφωνία για επανεξέταση του καθεστώτος χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες που φτάνουν στην ΕΕ.

 

Ωστόσο ο Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στην Ιταλία οικονομική ενίσχυση 30 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία καταυλισμών για τους πρόσφυγες.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, είχε ζητήσει από την ΕΕ να λάβει μέτρα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί 274 μεταναστών, ενώ δύτες αναζητούν τις σορούς και των υπολοίπων που αγνοούνται. Εκτιμάται ότι περίπου 500 άτομα επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε.

Μόλις οι 155 από αυτούς διασώθηκαν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.