ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελεύθερος αφέθηκε ο πρωθυπουργό της Λιβύης

12:45 - 10 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Ελεύθερος αφέθηκε ο πρωθυπουργό της Λιβύης
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της "σύλληψης" του λίβυου πρωθυπουργού από αντάρτες.

Οργάνωση πρώην ανταρτών στη Λιβύη απήγαγε το πρωί της Πέμπτης τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν από ξενοδοχείο της Τρίπολης για τον ρόλο της κυβέρνησής του στη σύλληψη από Aμερικανούς κομάντος του Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, βασικού υπόπτου, φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στη λιβυκή πρωτεύουσα.

"Η σύλληψή του πραγματοποιείται μετά την δήλωση του Τζον Κέρι, σύμφωνα με την οποία, η λιβυκή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επιχείρηση", δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης που ονομάζεται Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης, αναφερόμενη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ναζίχ Αμπντούλ Χαμέντ αλ-Ράγιε, κατεζητείτο από τις ΗΠΑ οι οποίες τον κατηγορούν για τη συμμετοχή του στις αιματηρές επιθέσεις του 1998 κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα που είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

libyan priminister101013

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν απήχθη τα ξημερώματα από ένοπλη οργάνωση και «οδηγήθηκε σε άγνωστο προορισμό», δήλωσε στη συνέχεια εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο CNN, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία η οποία αρχικά είχε εμφανιστεί σαν φήμη και είχε δημοσιευτεί στην επίσημη σελίδα του Ζειντάν, στο Facebook.

Η απαγωγή έγινε απο το ξενοδοχείο «Κορίνθιαν», στην Τρίπολη και όπως δήλωσε υπάλληλος του ξενοδοχείου, ο πρωθυπουργός συνοδεύτηκε απο ομάδα ένοπλων ανταρτών σε κονβόι αυτοκινήτων τα οποία ήταν σταθμευμένα και περίμεναν.

Το γραφείο του Ζειντάν, που αρχικά απέδωσε την απαγωγή σε φήμες, έγραψε αργότερα στο Facebook ότι υποχρεώθηκε απο τους αντάρτες να το κάνει.

Ισλαμικά δίκτυα είχαν προειδοποιήσει για «αντίποινα» μετά την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Τρίπολη και τη σύλληψη στελέχους της Αλ Κάιντα, του Αμπού Ανάς αλ Λίμπι.

Αρχικά η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός απήχθη από ενόπλους και οδηγήθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, ενώ είχε συγκαλέσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια το κρατικό πρακτορείου ειδήσεων, επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετέδιδε ότι ο Ζεϊντάν δεν απήχθη, αλλά συνελήφθη, κάτι που το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αρνήθηκε, τονίζονται ότι δεν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού.

Σε συνέντευξή του στο ΒΒC την Τετάρτη, o Zειντάν κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να βοηθήσουν για να σταματήσει η εξάπλωση των παραστρατιωτικών ομάδων στη Λιβύη.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:52 - 10 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.