ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πράσινο φως για τον συντονισμό του ελέγου των ευρωπαϊκών συνόρων

11:23 - 11 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Πράσινο φως για τον συντονισμό του ελέγου των ευρωπαϊκών συνόρων
Το πράσινο φως έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εφαρμογή του συστήματος Eurosur, που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ με «εξωτερικά σύνορα» (δηλαδή που συνορεύουν με χώρες εκτός ΕΕ) να ανταλλάσσουν στοιχεία και δεδομένα για την επιτήρηση των συνόρων σε πραγματικό χρόνο.

Η εφαρμογή του συστήματος θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Το Eurosur είχε αρχίσει να καταρτίζεται εδώ και μήνες, αλλά, όπως ήταν φυσικό, στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έριξε την σκιά της και η πρόσφατη τραγωδία στη Λαμπεντούζα.

Σε επόμενη φάση, η λειτουργία του συστήματος θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ. Τον συντονισμό θα έχει η Frontex.

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το σύστημα αποσκοπεί στην «βελτίωση της ανίχνευσης, της πρόληψης και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος» και σημειώνει ότι «θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για να σωθούν οι ζωές των μεταναστών, όταν αυτές διατρέχουν κίνδυνο».

Το κείμενο υπερψηφίστηκε με 479 ψήφους υπέρ, 101 κατά και 20 αποχές.

Οι επικριτές του, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, βλέπουν στο σύστημα άλλη μία προσθήκη στην «Ευρώπη φρούριο» που δεν συμβάλλει στην πρόληψη τραγωδιών όπως εκείνη της Λαμπεντούζα. To κόμμα Ανανεωτικής Αριστεράς απέρριψε το πρόγραμμα ως «ένα επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 340 εκατ. ευρώ για την εξοπλιστική βιομηχανία».

Παράλληλα, απορρίφθηκε τροπολογία που πρότεινε η παράταξη των Πρασίνων που έθετε την διάσωση σε προτεραιότητα έναντι της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

eurosur614 111013

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.