ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Ολοταχώς σε τετραμερή με την Αμμόχωστο ως δώρο;

14:49 - 11 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Ολοταχώς σε τετραμερή με την Αμμόχωστο ως δώρο;
Με τον πλέον εύσχημο τρόπο η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει πλέον ότι η διαδικασία λύσης του Κυπριακό οδεύει σε άμεση διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Ουσιασιτκά σε μια φάση έντονης εθνικής αδυναμίας, παρά τις αποφάσεις για ... παρελάσεις αρμάτων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα απεμπολεί την πάγια θέση της ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα δικαίου, κι όχι διμερής διαφορά.

«Το θέμα τώρα του διαπραγματευτή που θα επισκέπτεται ή θα έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με την Τουρκία ή και του τουρκοκύπριου που εκφράζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα πλέον -και όχι βεβαίως το ψευδοκράτος ή το παράνομο καθεστώς- θεωρούμε ότι θα συμβάλει σημαντικά εις το να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου ή να είναι υπόλογη - αν θέλετε, το πιο σημαντικό - η Τουρκία για τις προτάσεις που κατατίθενται και ιδιαίτερα, κατά πόσον αυτές οι προτάσεις είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι συμβατές με όσα έχουμε διακηρύξει ως περιεχόμενο της λύσης» είπε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργού, όπου συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις. Υπογράμμισε, δε, ότι «επιδίωξη είναι το συντομότερο δυνατόν μία κοινή δήλωση, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία να προδιαγράφεται το περιεχόμενο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και εις το τι σκοπεύουμε και στοχεύουμε σαν λύση, ενώ την ίδια ώρα να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που, επιτέλους, θα ξαναδώσουν την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική».

Παράλληλα με τον κ. Σαμαρά συμφώνησαν πως απαιτείται μια νέα δυναμική στον διάλογο και ο κ. Αναστασιαδης σημείωσε ότι η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα δώσει τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, από τη μια των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία, αλλά και τον διάλογο, ενώ από την άλλη θα φέρει τις δύο κοινότητες μαζί να εργάζονται για την ανοικοδόμηση μιας πόλης που για 39 τόσα χρόνια παραμένει ακατοίκητη.

ammoxwstos660 111013

Είναι δεδομένο πως η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, κοινωνικό, ομόσπονδο Κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Και βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι, όποια τελική κρίση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό. Μία λύση, η οποία θα είναι ασφαλώς και εντός των πλαισίων που ορίζει η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος να διαδραματίσουν στην περιοχή, λόγω ακριβώς και των ευρύτερων εξελίξεων, αλλά και του μεγάλου ζητήματος της ενέργειας και των πηγών ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.