ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Fitch απειλεί τις ΗΠΑ με υποβάθμιση!

08:06 - 16 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Ο Fitch απειλεί τις ΗΠΑ με υποβάθμιση!
Λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, μετά την οποία έρχεται η χρεοκοπία, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για τον προϋπολογισμό ενώ γίνονται εντατικές προσπάθειες για να αποφασιστεί αύξηση του ορίου δανεισμού. Το νέο πολιτικό θρίλερ είχε ως αποτέλεσμα ο Fitch Ratings να θέσει την άριστη αξιολόγηση «ΑΑΑ» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών σε καθεστώς παρακολούθησης.

Μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι θέτει το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο των ΗΠΑ, το οποίο σήμερα τοποθετεί στην βέλτιστη βαθμίδα, το τριπλό A, υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική.

Η αξιολόγηση όλων των αμερικανικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων τέθηκαν επίσης υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο οίκος ενδέχεται να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο και όλα τα αμερικανικά αξιόγραφα ως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2014 το αργότερο, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου δανεισμού, τον προϋπολογισμό και την επαναλειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους, αλλά και την διάρκεια της λύσης που θα δοθεί.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία συνεχίζουν την διαπραγμάτευση σχετικά με το σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού κράτους και θα παρέχει προσωρινή κρατική χρηματοδότηση, αλλά η συμφωνία δεν αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη, ανέφεραν πηγές της αμερικανικής Γερουσίας. 

Σύμφωνα με γερουσιαστές οι ηγετικές ομάδες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας, παραταύτα υπάρχουν σημεία που πρέπει να διευθετηθούν. 


Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν προγραμματίσει συγκλίσεις την Τετάρτη όπου θα συζητηθεί οποιαδήποτε συμφωνία και αν επέλθει. Το Κογκρέσο αγωνίζεται επί σειρά ημερών να φτάσει σε συμφωνία πριν από την καταληκτική προθεσμία της Πέμπτης, όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι θα ξεπεραστεί το νόμιμο όριο του δανεισμού της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:09 - 16 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.