ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Οι 10 «κόκκινες γραμμές» του SPD στην Μέρκελ

10:21 - 20 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Γερμανία: Οι 10 «κόκκινες γραμμές» του SPD στην Μέρκελ
Με κείμενο δέκα σημείων στα οποία δεν διατίθενται να υποχωρήσουν προσέρχονται οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στις συζητήσεις με το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) για τον Μεγάλο Συνασπισμό.

Σε αυτές βρίσκεται ο κατώτατος μισθός σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά και η προώθηση πολιτικών στην Ευρωζώνη για «διασφάλιση και ενίσχυση της ανάπτυξης και της εργασίας». 

Η ηγεσία του SPD ζητά την Κυριακή το πράσινο φως από τα κορυφαία στελέχη για έναρξη προγραμματικών συνομιλιών με την Μέρκελ, υπό την αίρεση τελικής έγκρισης με εσωκομματική κάλπη.

Στην επιδίωξή τους να συγκυβερνήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες, τα ηγετικά στελέχη του SPD πρέπει να αντιμετωπίσουν τους φόβους σημαντικού τμήματος του κόμματος πως η ιστορία θα επαναληφθεί και, όπως η πρώτη συγκυβέρνηση με την Μέρκελ (2005-09), ο Μεγάλος Συνασπισμός θα ζημιώσει πολιτικά τους Σοσιαλδημοκράτες, αναγκάζοντάς τους να υιοθετήσουν πολιτικές που δεν απηχούν τις θέσεις της βάσης τους.

«Αυτή τη φορά μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα καταλήξουμε σε προγραμματική συμφωνία στην οποία θα κάνουμε το αντίθετο από αυτό που δεσμευτήκαμε στις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Το κείμενο των δέκα σημείων έρχεται πριν την συνεδρίαση 200 υψηλά ιστάμενων στελέχων του SPD την Κυριακή που πρέπει να δώσουν το «ναι» για να αρχίσουν οι συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες. Στο δεκάλογο δεν βρίσκονται οι φορολογικές αυξήσεις στα υψηλότερα εισοδήματα.

Εκγκαταλείποντας αυτήν την θέση, η οποία εξαρχής αποσκοπούσε σε ενίσχυση των δαπανών για παιδεία και τις υποδομές, στο κείμενο παραμένει η απαίτηση για επενδύσεις και περισσότερες δαπάνες στους δύο τομείς -όπως δηλαδή είχε δείξει ο Γκάμπριελ στην αρχή του πόκερ, εγκαταλείπεται το μέσο για να μείνει ο στόχος του.

Το SPD συμπεριλαμβάνει επίσης στα δέκα σημεία και την καλύτερη ρύθμιση των αγορών, με ονομαστική αναφορά στην εισαγωγή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Στην κορυφή του δεκαλόγου βρίσκεται το θέμα που έχει αναδειχθεί μείζον στις διαπραγματεύσεις: Το κατώτατο ωρομίσθιο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το οποίο το SPD το θέλει στα 8,50 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.