ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λουξεμβούργο: Νίκη Γιουνκέρ με απώλειες

09:14 - 21 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Λουξεμβούργο: Νίκη Γιουνκέρ με απώλειες
Το κόμμα του πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατάφερε να αποσπάσει την πλειοψηφία των ψήφων, ταυτόχρονα όμως προσμέτρησε και απώλειες.

Το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (CSV) του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έρχεται πρώτο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο Λουξεμβούργο, ωστόσο το φιλελεύθερο κόμμα (DP) με τα ανεβασμένα ποσοστά του, αναδεικνύεται σε ρόλο ρυθμιστή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Με βάση τα οριστικά αποτελέσματα το κεντροδεξιό κόμμα (CSV) του πρωθυπουργού διαθέτει 23 έδρες, οι σοσιαλδημοκράτες (LSAP) 13, οι φιλελεύθεροι (DP) 13, οι Πράσινοι 6 και τα υπόλοιπα κόμματα 2 έδρες.

Σημειώνεται ότι οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες αποτέλεσαν σύμμαχοι του Γιουνκέρ, ωστόσο, δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο (τουλάχιστον για τους σοσιαλδημοκράτες) ότι θα συνεργαστούν εκ νέου.

Παρά τις απώλειες που υφίσταται ο Γιουνκέρ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 18 χρόνια, ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

juncker580 211013

Δύο σενάρια συνεργασίας

Δύο είναι πλέον τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση και ο «αιώνιος» Γιουνκέρ ενδέχεται να μην είναι μέσα σε αυτά.

Στο πρώτο σενάριο ο Γιούνκερ θα συνεργαστεί με τους φιλελεύθερους (σύνολο 39 έδρες επί συνόλου 60), χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι οι φιλελεύθεροι θα δεχθούν και πάλι τον Γιούνκερ.

Στο δεύτερο σενάριο η συνεργασία θα αφορά σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους και πράσινους (σύνολο 46 έδρες) με πιθανότερο για την πρωθυπουργία τον Ετιέν Σνάιντερ, υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση.

Το CSV του Γιουνκέρ υπήρξε ανέκαθεν ο βασικός κορμός των κυβερνητικών συνασπισμών και κύριος «τροφοδότης» πρωθυπουργών του Μεγάλου Δουκάτου.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο άλλοτε πρόεδρος της Κομισιόν Γκαστόν Τορν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1970 και προέρχεται από το φιλελεύθερο DP.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 21 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.