ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί η επικρατέστερη υποψήφια πρόεδρος της νέας ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας των Τραπεζών

14:59 - 22 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί η επικρατέστερη υποψήφια πρόεδρος της νέας ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας των Τραπεζών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει μία γυναικεία υποψηφιότητα.

Η γαλλίδα Ντανιέλ Νουί είναι η επικρατέστερη υποψήφια για την θέση του επικεφαλής της νέας ευρωπαϊκής αρχής εποπτείας των τραπεζών, η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, που επικαλείται δηλώσεις τεσσάρων αξιωματούχων της ΕΚΤ. Οι δηλώσεις έγιναν υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας τους, καθώς η διαδικασία επιλογής υποψηφίου είναι σε εξέλιξη.
Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι μετά την έντονη κριτική που ακολούθησε τον διορισμό πέρυσι τον Δεκέμβριο του Ιβ Μερς στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ -κριτική που εστιάσθηκε στο ότι η ΕΚΤ θα γινόταν ένα πλήρως ανδροκρατούμενο όργανο-, η επόμενη σημαντική θέση πρέπει να δοθεί σε γυναίκα.
Άλλοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διακρίνουν ήδη την ηλικίας 63 ετών Ντανιέλ Λουί ως την επικρατέστερη υποψήφια. Η Νουί εργάζεται στην Τράπεζα της Γαλλίας από το 1974 και το 2006 εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαίων Τραπεζικών Εποπτών - που ήταν πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Σήμερα είναι Γενική Γραμματέας της γαλλικής Αρχής για την Εποπτεία των Τραπεζών και των Ασφαλιστικών Εταιρειών.
Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για την κορυφαία αυτή θέση έληξε χθες και τα σχετικά βιογραφικά έχουν συγκεντρωθεί στο γραφείο του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Υπέρ μίας γυναικείας υποψηφιότητας τάσσεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν υπάρξει μία πολύ καλή γυναικεία υποψηφιότητα, με τους άλλους υποψήφιους να είναι ισάξιοι, η Ευρωβουλή θα επιλέξει αυτή. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες στη Γαλλία και κάποιες σε άλλες χώρες», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής Σάρον Μπόουλς, η οποία είχε πρωτοστατήσει πέρυσι στις αντιδράσεις εναντίον του διορισμού του Μερς στην ΕΚΤ.
Στην προκήρυξη της θέσης που έκανε η ΕΚΤ στις 27 Σεπτεμβρίου, ζήτησε να υποβάλουν αιτήσεις υποψήφιοι με «εξαιρετική ειδικότητα στην εποπτεία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών». Στην προκήρυξη, η ΕΚΤ υποστήριξε ότι η διαδικασία της πρόσληψης «θα βασισθεί στις αρχές της ισότητας των φύλων, της εμπειρίας και των προσόντων», αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα ότι ο Ντράγκι και οι άλλοι αξιωματούχοι να επιλέξουν μία αντρική υποψηφιότητα.

ecb620 020513
Η εταιρεία συμβούλων Egon Zehnder International βοηθά την ΕΚΤ να βρει υποψηφιότητες και μία ομάδα αξιωματούχων και εξωτερικών συμβούλων θα καταρτίσουν την τελική λίστα υποψηφιοτήτων, από την οποία θα επιλέξει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Η Ευρωβουλή θα ενημερωθεί για την κατάρτιση της λίστας και θα της ζητηθεί να εγκρίνει την επιλογή. Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς προτάθηκε πέρυσι από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για να γίνει μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και τελικά ο διορισμός του έγινε τον Δεκέμβριο. Η Ευρωβουλή, η γνώμη της οποίας δεν ήταν δεσμευτική, τάχθηκε κατά της υποψηφιότητάς του με 325 ψήφους έναντι 300 ψήφων υπέρ, ενώ 49 βουλευτές απείχαν από τη ψηφοφορία.
Αν και η ΕΚΤ έχει αρχίσει τις πρακτικές προετοιμασίες για το νέο της ρόλο, δεν θα μπορεί να αρχίσει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών πριν περάσει ένας χρόνος από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου, η οποία αναμένεται να γίνει άμεσα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν τον νόμο στις 15 Οκτωβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.